Корзина Корзина пуста
Прием заказов через корзину сайта

Зубная щетка распознает рак

24.12.2016

В недалекому майбутньому зубні щітки навчаться діагностувати рак і хвороба Альцгеймера, все це стане можливим завдяки геномным секвенаторам (приладів, розпізнає послідовність ДНК) від компанії Oxford Nanopore Technologies.

Oxford Nanopore представили свою технологію нанопорового секвенування ще в 2012 році. «Нанопоровое» означає, що в цьому методі нитка ДНК простягається через пору в мікрочіпі — крихітний отвір, діаметр якого в кілька тисяч разів менше людського волоса. Послідовність нуклеотидів визначається шляхом вимірювання різниці в їх електричної провідності по мірі проходження нуклеїнової кислоти крізь пору.

Одна з переваг нанопоровой системи полягає в тому, що при секвенировании, ДНК не пошкоджується, тому теоретично може бути проведено повторний аналіз тієї ж молекули. Це істотно підвищує точність методу. Спочатку технологію тестували на більш простих ДНК, зокрема ДНК вірусів, але тепер біоінженер�� перейшли до розшифровки повного генома людини.

Геномні секвенаторы можна інсталювати в мікрочіпи, які в свою чергу можна буде вмонтувати в будь-предмет особистої гігієни. Такі прилади дозволять оперативно і «не виходячи з дому» діагностувати наявність певних захворювань. Для цього потрібно лише порівняти розшифровану ДНК з генетичними маркерами даних захворювань.

Подібні технології розробляються насамперед для допомоги найбіднішим країнам. Розвинені країни пропонують в якості допомоги безкоштовні ліківства. Однак постійне постачання ліками людей, позбавлених засобів діагностики, призводить до виникнення резистентності до препаратів, а це вже легко може перерости у світову проблему.

Таким чином, персональна діагностика в першу чергу спрямована на те, щоб зробити цей світ більш безпечним для всіх нас. За словами Клайва Брауна (Clive Brown), головного технічного директора Oxford Nanopore, нанопоровые секвенаторы цілком можуть претендувати на роль «пристрої для повсюдного спостереження за здоров'ям».

Ірина Кайнова, Ксенія Скрыпник

Фото thinkstockphotos.com

Товар по темі: зубна щітка

Рассказать друзьям:
Комментарии
Пока нет комментариев
Написать комментарий
captcha
© 2024. Интернет-аптека Apo.com.ua
Заказ обратного звонка