Корзина Корзина пуста
Прием заказов через корзину сайта

Японская кухня в России: суши и роллы при диете

18.04.2014

Страви японської кухні — суші — давно нікого не здивуєш. Різнокольорові роли можна замовити на дім в кожному другому закладі навіть крихітного містечка. Про користь і шкоду суші говорять багато, тому ми вирішили розібратися, чи усвідомлюємо ми данину поваги японської кухні, коли їмо суші в Росії, і корисна для нас така трапеза.

Почнемо з того, що оригінальні суші і роли з сирої риби — в Росії редкость. Мода на роли обертається мракобіссям: мариновані або солоні морепродукти, курку, свіжі овочі і навіть майонез вітчизняні горе-кухаря загортають у далекі від Японії кукурудзяні коржі.

Все це порушує основний принцип японської кулінарії: смак кожного з інгредієнтів страви повинен по можливості залишитися незмінним навіть після обробки продуктів та об'єднання їх в єдине ціле. І чим простіше рецепт, тим легше отримати естетичне і гастрономічне задоволення.

Суші, близькі до оригіналу, можна спробувати там, где є жива риба: в пристойних ресторанах, де дари моря купують регулярно, або у місцях із власним акваріумом, де риба піде під ніж вже після того, як буде зроблено замовлення. Розумна альтернатива — купити інгредієнти самому, щоб зробити роли вдома.

До речі, суші і роли — це не тільки «риба на грудочці рису» і «рулетик з водорістю». Різновидів у страви досить багато, і кожна має свою оригінальну назву. Наприклад, макидзуси — це загорнуті в темно-зелені листи норі роли з одним або кількома видами начинки, урамакі начинка розташовується в центрі, а рис — зверху, а гункани — це суші у вигляді кораблика: овальної форми, обгорнені водорістю, з начинкою зверху.

Суші — здорова їжа?

<p>Поговоримо про користь суші, які можна знайти в російських кафе і ресторанах. Додам відразу, що роли з кукурудзяного коржа з куркою і майонезом ми залишимо кому-небудь іншому, зупинимося на стравах, хоча б як-то нагадують еталон.

Отже, головний корисний компонент суші — риба — це джерело жирних кислот, фосфору, вітамінів. Водорості норі — двоюрідний брат знайомої нам з дитинства морської капусти, а значить, джерело йоду, рис — складний вуглевод, моментально утамовує почуття голоду.

З-за своєї популярності і зручного формату сервировки захоплення суші породило навіть так звану суші-дієти: режим харчування, що допомагає схуднути виключно на стравах японської кухні в російському виконанні (зрозуміло, котрі худнуть пропонують кілька рисових шматочків за раз — і не більше того). Дієта підкріплена зауваженнями про довголіття японців, їх здоровий спосіб життя.

Коментар Ольги Кашубиной:

Всупереч міфу про те, що в Японії — найкорисніша їжа, самі японці страдають хворобами ШКТ не рідше нашого. Їжа переважно м'яка — це викликає порушення прикусу. Копчена риба і багато рису в меню доведено підвищують ризики раку шлунка — цим перейнялися самі японці, тому замінюють рис сброженными бобами натто. Правда, смак їх так специфічний, що послідувати цьому тренду ви навряд чи захочете.

Небезпека на кінчиках паличок

Мінусів у, здавалося б, корисних суші теж чимало. Щоб любов до японської їжі не закінчилася плачевно, варто пам'ятати декілька правил:

4c726058.png" title="Чим можна заразитися, поїдаючи рибу" class="floatimgleft" border="0" height="40" width="40" alt="Чим можна заразитися, поїдаючи рибу" /> Читайте також: Чим можна заразитися, поїдаючи рибу

Завжди пам'ятайте, що суші — потенційне джерело сальмонельозу, паразитарних захворювань і токсинів. Причому небезпека виходить не тільки від сирої риби. Інспекції санепіднагляду в ресторанах і службах доставки регулярно знаходять у ролах перевищення допустимих норм кишкової палички, що пояснюється банальною антисанітарією на кухні, посилює відсутністю тер�
Рассказать друзьям:
Комментарии
Пока нет комментариев
Написать комментарий
captcha
Заказ обратного звонка