Корзина Корзина пуста
Прием заказов через корзину сайта

Удар пяткой

02.10.2016

При плоскостопості у людини «зникають або зменшуються склепіння стопи. Відбувається це з різних причин – рахіт, травми, спадковість. Багатьом цей «дефект» здається нешкідливим – і даремно: при цій патології у людини змінюється біомеханіка та всіх інших зчленувань організму, тому виникає «збій» і в тазостегнових суглобах, і в колінних, але найбільше страждає хребет. Справа в тому, що стопа за рахет склепінь пом'якшує кожен крок, мінімізуючи навантаження на нього.

Люди, які страждають від плоскостопості, відчувають безліч труднощів. За словами Вадима Білозерова, лікаря травматолога-ортопеда клініки «ХХІ століття» (Новосибірськ), вони скаржаться не тільки на больові відчуття різного характеру, але і на косметичні дефекти. "При плоскостопості змінюється положення кісток стопи, при цьому починає "повертатися" великий палець, виступати "кісточка", яка є суглобовим зчленуванням", – пояснив він. Однак є методи, які дозволяють людям з поширеним в наш час «дефектом» забути про свою проблему.

Не стійте, якщо можна сісти

За словами Вадима Білозерова, важливо уникати тривалої статичної навантаження, тому вертикальне положення тіла краще частіше чергувати з горизонтальним. «Особливо шкідливо довго стояти, адже чим довше навантаження на стопу, тим сильніше больові відчуття у людини, – пояснив він, – також вкрай небажано носити тяжкості. Якщо вам потрібно перенести якийсь вантаж, наприклад покупки з магазину, то набагато корисніше буде сходити за продуктами кілька разів».

Зміцнюйте зв'язки, а не тільки м'язи

Причиною появи плоскостопості в більшості випадків стає ослаблення м'язів і зв'язок, які «тримають» 26 кісток стопи. Тому важливо тримати їх в тонусі і тренувати.

На думку Вадима Білозерова, у цьому випадку особливо дієвими методами боротьби з проблемою є плавання, фітнес та лікувальна фізкультура.

Додайте комфорту: купуйте ортопедичні устілки

Навантаження на стопу в цьому випадку буде більш равномерной, тому больові відчуття зменшаться, а витривалість зросте. «При плоскостопості II або III ступеня устілку потрібно виготовляти за індивідуальним відбитку. При I ступені можна використовувати устілки з ортопедичного магазину, наприклад, гелеві з хорошою самовіддачею поперечного і поздовжнього склепіння», – говорить він.

За словами Вадима Білозерова, важливо пам'ятати, що жорсткі індивідуальні устілки використовуються як ефективного лікувального засобу тільки для зростаючого організму, тобто максимум до 16-17 років. «Коли основ��ой кістковий зростання закінчується, вони вже не надають коригуючого ефекту», – пояснює він.

Не економте на масажі

При загостренні синдрому або перенапруженні Вадим Білозеров радить насамперед розвантажити стопу. «Для цього потрібно робити масажі, приймати ванни з морською сіллю. Часто лікарі радять застосовувати электрофорезы, а також фізіотерапевтичні процедури», – пояснює він.

Вміло вибирайте взуття: підошва повинна гнутися

Відмовтеся від туфель з завуженим носком або високим каблуком, радить Вадім Білозеров, – вони можуть викликати загострення проблеми. За його словами, потрібно, щоб поверхня, прилегла до стопи, не була занадто жорсткою – така «одяг для ніг» буде викликати максимум дискомфорту. Слідкуйте і за тим, щоб матеріал, з якого виготовлено взуття, дихав – в іншому випадку стопа буде потіти, порушиться кровообіг, що людині з плоскостопістю здатне серйозно нашкодити.

«Взуття потрібно вибирати по сезону, – радить він, – краще, якщо підошва буде виконана з пробки, а всередині туфель виявиться удобный супінатор. І без каблука тут не обійтися, навіть у чоловічого взуття він повинен бути присутнім – до 2 см, жінкам краще носити каблучок від 2 до 6 см».

Олена Ступіна

Фото thinkstockphotos.com

Рассказать друзьям:
Комментарии
Пока нет комментариев
Написать комментарий
captcha
© 2024. Интернет-аптека Apo.com.ua
Заказ обратного звонка