Корзина Корзина пуста
Прием заказов через корзину сайта

Темная сторона медитации

29.07.2016

Медитація давно перестала бути екзотикою для західної цивілізації. Сьогодні рада «медитувати для набуття душевної рівноваги» можна почути від будь-якого психолога. Напевно, кожен третій хоча б раз пробував, сидячи в позі лотоса, зупинити потік мельтешащих думок.

Захоплення тисячолітньою мудрістю Сходу настільки звично, що, схоже, нікому і в голову не приходить засумніватися у благотворності давніх методик. Між тим, за попередніми даними. 60 відсотків жителів західних країн, які практикують медитацію, постраждали від побічних ефектів, таких як тривожність, депресія і почуття втрати контролю над життям. Також є відомості про те, що в деяких випадках медитація здатна викликати галюцинації і психоз.

Фахівець з когнітивної психології з Університету Ковентрі (Coventry University, велика Британія) Мігель Фаріас (Miguel Farias) назвав обурливим відсутність інтересу до серйозним статистичним дослідженням, присвяченим негативним ��ффектам медитації. «Апиорная переконаність в безпеці трансформаційних практик глибоко ненаучна і заохочується обивателям, але не вченим. Як можна уявляти, що якийсь метод зміни свідомості не має побічних ефектів?» — дивується доктор Фаріас.

Його підтримує колега Кетрін Уихолм (Catherine Wikholm) з Університету Суррея (University of Surrey, велика Британія): «Людям важко правильно оцінити наслідки медитації, якщо всі кругом в один голос співають дифірамби її чудовим властивостям. Дані, які можуть пошкодити позитивного іміджу медитаційних практик, попросту замовчуються засобами масової інформації.»

Мігель Фаріас і Кетрін Уихолм у своїй книзі «Може медитація змінити вас?» наводять приклад експерименту серед ув'язнених, які протягом десяти тижнів «заспокоювали свій розум» медитационными вправами. Незважаючи на те що рівень стресу у них дійсно знизився, агресивність учасників дослідження нітрохи не зменшилася.

Поки невідомо, чи буде в підсумку почуті тривожні голоси критиків. Дуже популярна ідея ненапряженного буття «тут-і-зараз», яке обіцяє медитація. Нещодавно ЗМІ опублікували чергову хвалебну статтю, уверяющую, що медитаційні вправи здатні знімати стрес не гірше сучасних антидепресантів. Так що скептикам поки залишається тільки розслабитися і... помедитувати про вічне.

Ірина Кайнова, Ксенія Скрипник

Фото thinkstockphotos.com, колаж Аліни Траут

Рассказать друзьям:
Комментарии
Пока нет комментариев
Написать комментарий
captcha
© 2024. Интернет-аптека Apo.com.ua
Заказ обратного звонка