Корзина Корзина пуста
Прием заказов через корзину сайта

Созданы тест-полоски для диагностики рака

04.02.2017

Вчені з Массачусетського технологічного інституту на чолі з Сангитой Бхатіа (Sangeeta Bhatia) запропонували швидкий і дешевий спосіб діагностики раку. Результати проведеного авторами дослідження були опубліковані 24 лютого 2014 року в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Ще в 2012 році дослідники створили наночастинки, поверхня яких була покрита короткими білками – пептидами, що складаються з соїдиненных між собою амінокислот. З пептидным шаром, що покриває поверхню наночастинок, зв'язувалися особливі ферменти, які продукують пухлинами, – матріксні металопротеїнази. Вони здатні розщеплювати зв'язку між амінокислотами, що входять до складу пептидного шару. Надалі наночастинки з амінокислотами, які зазнали дії пухлинних ферментів, потрапляли в сечу, де їх присутність можна було виявити за допомогою мас-спектрометрії.

Однак використання мас-спектрометрії в клініках для діагностики досить затратно і трудое��ко, що і спонукало дослідників розробити більш доступний і дешевий метод.

Створена ними діагностична система схожа з широко поширеними тестами на вагітність. Нітроцелюлозні смужки з нанесеними антитілами до пептидів, що покриває поверхню наночастинок, занурювали в сечу. Поява видимої смуги викликано утворенням комплексу між антитілом і пептидом, присутніх в сечі.

Незважаючи на те що перед діагностикою пацієнтам попередньо необхідно вводити наночастинки, вартість проведення тестування невисока, а результат можна отримати в найкоротші терміни.

Автори відзначають, що за допомогою нової системи можна виявляти різні пептиди, асоційовані з різними формами раку і різними стадіями захворювань. Поки експрес-система була протестована тільки на мишах, у яких вдалося виявити колоректальний рак. Фахівці також змогли діагностувати у тварин тромбоз кровоносних судин, що вказує на можливість використання створеної ними системи для виявлення не тільки онкологічних захворювань, але і інших неинфекционных хвороб. У найближчому майбутньому автори планують приступити до клінічних випробувань тест-смужок.

Переклад Ксенії Скрипник

Фото pressfoto.ru

Рассказать друзьям:
Комментарии
Пока нет комментариев
Написать комментарий
captcha
© 2024. Интернет-аптека Apo.com.ua
Заказ обратного звонка