Корзина Корзина пуста
Прием заказов через корзину сайта

Соль — сжигатель жира

13.07.2015

«Сіль — біла смерть». Цей лозунг був популярний в кінці XX століття, коли почалася активна пропаганда нетрадиційних способів підтримки здоров'я. Американські дослідники перевірили, чи актуальна ця установка в наші дні.

Вчені з Університету Айови (University of Iowa, США) виходили з припущення, що жири і сіль, будучи природними підсилювачами смаку, будуть провокувати переїдання і, як наслідок, збільшення ��єса.

Але експеримент на мишах показав, що тварини на дієті з високим вмістом жирів і низьким вмістом солі додали у вазі приблизно 15 грамів протягом 16 тижнів. У той же час гризуни, яких годували їжею з високим вмістом і жирів, солі, набрали в три рази менше, всього лише 5 грамів ваги.

Щоб зрозуміти, чому висока солоність запобігає ожирінню, дослідники використовували системний підхід:

Калорійність раціону всіх мишей була однаковою і не залежала від вмісту солі в раціоні. Фізична активность мишей на різних дієтах не розрізнялася. Різні рівні вмісту солі справили значний вплив на кількість жиру, який засвоюється організмом.

«Таким чином, пригнічення розвитку ожиріння за допомогою натрію пов'язано виключно з рівнем витрат енергії травного тракту для вилучення калорій з їжі», — пояснює Джастін Гроуб (Justin Grobe), один з учасників команди. Узагальнюючи спостереження, вчені говорять про те, що отриманий результат підкреслює ступінь впливу некалорійних поживних мікроелементів на баланс енергии і ваги.

«Люди зазвичай зосереджені лише на тому, скільки жирів або цукру в їжі, яку вони їдять, — говорить доктор Гроуб, — але наш експеримент показав, що елемент, який не має калорійності, здатний чинити ще більший вплив на вагу».

У той же час в дослідницькому центрі штату Канзас отримані дані, що цукор є великим ворогом для організму, ніж сіль. Дієтичні рекомендації для зниження високого артеріального тиску традиційно передбачають скорочення споживання солі. Але автори дослідження стверджуютьють, що середнє зниження артеріального тиску в результаті обмеження споживання солі зовсім невелика.

Проте фахівці попереджають, що існує добова норма солі: споживання понад 6 грамів на день загрожує підвищенням ризику серцево-судинних захворювань.

Ксенія Скрипник, Ірина Кайнова

Фото Аліни Траут

Рассказать друзьям:
Комментарии
Пока нет комментариев
Написать комментарий
captcha
© 2024. Интернет-аптека Apo.com.ua
Заказ обратного звонка