Корзина Корзина пуста
Прием заказов через корзину сайта

Собаки смогут диагностировать рак

27.11.2015

Вчені з Університету медичних наук Арканзасу (University of Arkansas for Medical Sciences) провели незвичайний показовий експеримент. Спочатку вони зібрали зразки сечі у 34 пацієнтів з підозрою на рак щитовидної залози, після чого пацієнти були спрямовані на біопсію.

Далі вчені продемонстрували, як спеціально навчена німецька вівчарка Френкі (Frankie) за запахом сечі виявляє присутність злоякісних проразований. Коли собака «чула» ракову пухлину, вона лягала на підлогу, в іншому випадку — відверталася.

Потім «ув'язнення» вівчарки порівняли з отриманими результатами біопсії (у 15 випадках біопсія виявилася позитивною, а в 19 — освіти були доброякісними). З'ясувалося, що вівчарка вірно поставила діагноз у 30 випадках з 34 (точність 88,2 %).

Френкі — перша собака, навчена з допомогою нюху відрізняти рак щитовидної залози від доброякісних пухлин. Керівник дослідження доктор Дональд Боденнер (Donald Bodenner) вважає, що у Френкі точність розпізнавання хвороби лише трохи нижче, ніж при стандартній біопсії. Це дозволяє розглядати собачий нюх в якості реальної, дешевшою і менш болючою діагностичної альтернативи.

За словами Боденнера, існуючі методи виявлення раку щитовидної залози недосконалі і часом призводять до непотрібних хірургічним втручанням. Собаки могли б значно підвищити точність ранньої діагностики. Безсумнівно, метод знайде застосування в тих районах, де біопсія або УЗД недоступні населищу.

Найближчим часом намічається спільний проект з коледжем при Обернском університеті ветеринарної медицини (Auburn university's College of Veterinary Medicine), в планах — навчити ще двох службових собак чути ракові захворювання.

Ірина Кайнова

Фото thinkstockphotos.com

Рассказать друзьям:
Комментарии
Пока нет комментариев
Написать комментарий
captcha
© 2024. Интернет-аптека Apo.com.ua
Заказ обратного звонка