Корзина Корзина пуста
Прием заказов через корзину сайта

Рука на пульсе

17.09.2016

Підрахунок пульсу, а точніше, частоти серцевих скорочень - це чи не самий простий і при цьому дуже точний метод первинної діагностики. Чому так важливо стежити за частотою свого пульсу, як правильно його вимірювати і коли вперше був застосований цей метод?

Серце діагностики

Діагностика по пульсу – чи не найдавніший медичний прийом, не втратив актуальності в наші дні. Першими його освоїли доктора стародавнього Китаю ще в V столітті до нашої ери. Вважається, що першим застосував цей метод легендарний китайський лікар Бянь Цює.

Одного разу, - говорить легенда, - Бянь Цуэ був запрошений до дуже знатної хворий. Таке запрошення було справжнім випробуванням –до знатних осіб не можна було не тільки торкатися, але і навіть їх бачити! Але Бянь Цуэ нітрохи не зніяковів. «Принесіть мені моток шовку мотузки», - велів він, - «я прив'яжу її до запястью дівчини, вона сховається за ширмою, і по пульсу я поставлю діагноз». Придворні лікарі вирішили зіграти з Бянь Цуэ злий жарт і прив'язали мотузку до лапці собачки. До здивування підступних лікарів через пару хвилин Бянь Цуэ оголосив: «Це стукіт серця тварини, якого я рекомендував би прийняти засіб від глистів». Після цього медики з величезною пошаною перенесли мотузку на руку дівчини. Бянь Цуэ призначив лікування, і вона незабаром поправилася.

Європейська лікарська традиція визначення стану здоровья по частоті і наповнення пульсу теж з'явилася задовго до нашої ери.

Дослідження пульсу з діагностичною метою в Олександрії за часів династії Птолемеїв (з якої походила Клеопатра) застосовував Герофил Халкедонский. Герофил був автором праці «Peri sphigmon pragmateias», який вважався кращим трактатом давнину про пульс. Він вважав, що пульс є «рух артерій» і за допомогою пульсу можна дізнатися «існування в організмі хвороби і передбачати». Саме йому належить термін�� «систола» і «діастола». В I столітті нашої ери в Римській імперії був популярний лікар Архиген з Сирії. Архиген запропонував класифікацію пульсу за тривалістю, за характером рухів судини, по тонусу тиску, сили пульсового удару, за часом спокою, станом стінки судини, по рівності або нерівності, щодо правильності або неправильності, по повноті або густоті, по ритму... Він розрізняв «дикротический», «муравьиноподобный», «газелевидный», «хвилястий» пульсы. Відомий хірург Руф Ефеський (римський лікар-анатом, I—II ст. н. е..), першим описав механіку кровообігу, пульс здорових людей називав «эвритмическим» (пропорційним), болючий — «параритмический». Він також вперше описав екстрасистолію (найпоширенішу форма аритмії, характеризується позачерговими скороченнями серця), а також дикротический, альтернуючий пульс і ниткоподібний пульсы агонирующих хворих. Гален (римський лікар і філософ II століття, визначив розвиток європейської медицини на 10 століть вперед) написав про пульс, виділяв 27 видів пульсу, кожен вид ділив ще на три різновиди. Саме по пульсу він поставив діагноз хвороби шлунка імператору Марку Аврелію. Авіценна перський лікар XI століття писав: «Пульс може бути хвилеподібний і веретеноподібний, двухударный, довгий, тремтячий, короткий, малий, повільний, мурашиний, м'який, нервовий, низький, пилкоподібний, повний, порожній». Парацельс (знаменитий алхімік і лікар XVI століття) запропонував пальпувати пульс на руках, ногах і шийних і скроневих артеріях, грудній клітці і в пахвових западинах.

gn: justify;" class="MsoNormal">Дивно, але до XVIII століття лікарі не вважали пульс, обмежуючись тільки його якісною оцінкою якостей. На початку XVIII століття британський лікар Джон Флойер замовив годинникових справ майстра годинник зі стрілками, які ходили одну хвилину. Він переконався в їх практичному зручність і 1707 році опублікував книгу «The Phisican's Pulse Watch» («Лікарські годинник для підрахунку пульсу»). Використовувати секундомір для підрахунку пульсу стали тільки в XIX столітті.

Хто це стукає?

Отже, що таке пульс? Щоб разобраться в цьому, потрібно згадати, як працює серце людини. З кожним ритмічним скороченням воно, як потужний насос, викидає в артерії нову порцію збагаченої киснем крові, яка розносить його по всім органам і тканинам. Саме ці поштовхи крові ми відчуваємо, приклавши руку до тих ділянках тіла, де кровоносні судини розташовані близько до поверхні. Розслабляючись, серце насичується кров з вен, потім пропускає її через легеневі артерії і легені, де кров насичується киснем, і знову викидає в артерії. У нормі серцевий клапан работает як годинник, за добре налагодженою схемою: скорочення – розслаблення.

Визначення пульсу в нетрадиційній медицині

Діагностика по пульсу – і сьогодні один з основних методів діагностики в нетрадиційній (східної, тибетської) медицині. Цілитель вимірює пульс в особливих точках на внутрішній стороні зап'ястя правої і лівої руки. Кожна з цих точок відповідає тій чи іншій парі внутрішніх органів, наприклад, серця і тонкого кишечнику, легким і товстому кишечнику. Промацуючи пульс, лікар тибетської модицины намагається судити про те, як саме порушені їхні функції.

Навіщо лікарі вимірюють пульс?

Питання, наскільки глибоко і точно можна поставити діагноз по пульсу – вельми спірне, однак і сьогодні це найбільш простий і швидкий спосіб визначити стан хворого в екстреній ситуації; пульс – перше, що перевірить лікар у пацієнта без свідомості перед проведенням реанімаційних заходів.

У спокійному стані у здорової людини частота пульсу залежить від віку.

ребенодо після народження 140 уд/хв від народження до 1 року 130 уд/хв від 1 року до 2 років 100 уд/хв від 3 до 7 років 95 уд/хв від 8 до 14 років 80 уд/хв середній вік 72 уд/хв похилий вік 65 уд/хв

Почастішання пульсу в стані спокою більше 100 ударів в хвилину - це тахікардія, симптом цілого ряду захворювань.

Зниження пульсу до значень менше 50 ударів в хвилину називається брадикардією. Вона може бути фізіологічною (наприклад, у професійних спортсменів), але може свідчити і про серцево-сосудистієї патології.

Важлива не тільки частота, але і ритмічність пульсу. Неоднакові пульсові інтервали – аритмія – свідчать про функціональних порушеннях або навіть про хвороби.

Напруження пульсу залежить від величини артеріального тиску, а його наповнення характеризує силу серцевих скорочень, залежну від ударного об'єму.

Як виміряти пульс?

Вимірювання пульсу – це найдоступніший метод самодіагностики. Якщо вас турбують неприємні відчуття, пов'язані з частотою і наповненістю пульсу, то результати ваших спостережень зможуть допомогти лікарю у постановці діагнозу.

Покладіть вказівний, середній і безіменний пальці на зап'ясті на 2-3 см нижче основи долоні. Натисніть на артерію і притисніть її до внутрішньої поверхні променевої кістки. Прощупайте пульс на обох руках. Пульс досліджують на тій руці, де він чіткіший. Підрахуйте число серцевих скорочень за 10 секунд, потім помножте результат на шість.

За матеріалами

www.clinica-tibet.ru/ http://zdravoe.com/ rusmedserv.com

Автор Євгенія Пельтек

Фото з вільних джерел

Препарати по темі: тест
Рассказать друзьям:
Комментарии
Пока нет комментариев
Написать комментарий
captcha
© 2024. Интернет-аптека Apo.com.ua
Заказ обратного звонка