Корзина Корзина пуста
Прием заказов через корзину сайта

Рост и здоровье: инфографика

29.08.2015

Хто найвищий?

Фахівці з Імперського коледжу Лондона вирішили розібратися, де на планеті живуть найвищі і самі низькорослі люди. Для цього вони провели масштабне дослідження, вивчивши дані за сто років — з 1914 по 2014 роки. Вони аналізували зростання молодих чоловіків і жінок з різних країн — всім учасникам було по 18 років.

Виявилося, що зараз найвищі чоловіки живуть у Нідерландах, а самі високіті жінки — в Латвії. Низьким зростанням відрізняються жительки Гватемали і чоловіки, які населяють Східний Тимор.

У 1914 ж році найвищими були представники Швеції — шведські чоловіки, і жінки посіли перші місця в рейтингу. Замикають таблицю тоді лаоські чоловіки, чий зріст у 1914 році становив лише 153 см — це середній зріст дванадцятирічного сучасного хлопчика. А ось мешканки Гватемали і сто років тому перебували на нижній сходинці рейтингу (їх середній зріст не перевищував 140 см).

Загалом, за сто років населення Землі явно підросло, хоча розрив між найвищими і найбільш низькорослими представниками різних країн залишився досить істотним.

Впливають гени

На зростання впливає безліч факторів. Звичайно, важливу роль відіграють умови зовнішнього середовища — наприклад, гарне харчування і заняття спортом. Але все-таки не варто забувати, що основний внесок вносять гени.

Генних ділянок, що впливають на зростання, виявлено не один, не два, а кілька сотень, а точніше — більше 400. Знаходяться на них гени (і виникають мутації в цих генах) регулюють ріст скелета, беруть участь у метаболізмі колагену — важливого компонента кісток — і виконують цілий ряд функцій, які зі скелетом і м'язами безпосередньо начебто і не пов'язані.

Читайте також: Що впливає на ріст і вага людини

Вчені, проте, упевнені, що зможуть показати, ка�� зміни в тих чи інших генах позначаються саме на зростанні людини. Якщо їх впевненість підтвердиться, можна буде лікувати величезну кількість захворювань, які призводять до порушень росту.

Вище, нижче, здоровіше?

Дає високий зріст які-небудь переваги крім того, що людина може з легкістю триматися за поручень в метро, і запросто бачить сцену, перебуваючи у натовпі глядачів?

Взаємозв'язок між рістому і ризиком розвитку деяких захворювань дійсно існує. Чим вище людина, тим рідше у нього утворюються атеросклеротичні бляшки і, відповідно, нижче ризик виникнення коронарної хвороби серця. Крім цього, у високих людей рідше розвивається діабет 2-го типу. З чим це пов'язано — поки неясно, але залежність спостерігається і у чоловіків, і у жінок.

Впливає зростання на захворюваність на рак. Високі люди частіше хворіють на меланому та рак молочної залози. До таких висновків прийшли шведські вчені в результаті 50-літніх спостережень. Так і впухоли молочної залози частіше зустрічалися у високорослих.

Одне з можливих пояснень: у високих людей просто більше площа поверхні тіла і тому підвищується ризик захворіти на меланому. Це, втім, ніяк не пояснює, чому разом із зростанням збільшується частота випадків розвитку раку молочної залози.

Впливає зростання і на психічне здоров'я, але тут високим щастить: наприклад, жінки зростом 170 см в два рази рідше вмирають від деменції, ніж ті, чий зріст становить 155 див.

Ріст і всі-всі-всі

Дивним чином зростання (разом з вагою) позначається і на річному доході. Британські вчені (а хто ж іще, якщо не вони) з'ясували, що високий зріст пов'язаний з більш високим доходом, а як пояснити ці дані, поки не придумали.

Ну і, нарешті, із зростанням пов'язана тривалість життя: чим вище людина, тим менше вона живе. Кожен додатковий сантиметр «збавляє» 0,7 року очікуваної тривалості життя — це було показано в дослідженні з участю 1,3 мільйона іспанців. Характерна така залежність тільки для іспанців або ж спостерігається і у людей інших національностей, ще тільки належить з'ясувати.

Загалом, свої плюси і мінуси є у будь-якого зростання. Правда, на відміну від ваги, вплинути на зростання практично неможливо — у дорослому віці, не вдаючись до хірургічного втручання, зрости або зменшитися досить складно. Це означає, що залишається просто пам'ятати про те, що зростання може бути фактором ризику, і стежити за своїм здоров'ям.

Олена Безрукова

Ілюстрації автора

Рассказать друзьям:
Комментарии
Пока нет комментариев
Написать комментарий
captcha
© 2024. Интернет-аптека Apo.com.ua
Заказ обратного звонка