Корзина Корзина пуста
Прием заказов через корзину сайта

Прививки и аутизм: история с последствиями

30.04.2014

Скандальна публікація

Все почалося 28 лютого 1998 року, коли один з найавторитетніших медичних журналів у світі The Lancet опублікував результати маленького дослідження. Британський лікар-гастроентеролог Ендрю Уейкфілд і дванадцять інших фахівців стверджували, що їм вдалося виявити новий синдром, який вони назвали аутистическим ентероколітом.

У дослідженні вивчалися історії хвороб 12 дітей, у яких були відзначені так звані поведінкові симптоми за типом аутизму в комплексі з ураженням кишечника. Згідно з даними Вейкфілда, у 8 з 12 дітей тривожні ознаки з'явилися протягом 2 тижнів після щеплення кір-краснуха-паротит (КПК), а у ще одного ― після вакцинації від кору.

Дослідження не витримувало ніякої критики: воно не спиралося на статистичні дані, контрольної групи учасників не існувало, а самі висновки про зв'язки між новоявленим синдромом і вакцинацією були побудовані на неподтвержденных спогадах батьків. Незважаючи на це, публікація отримала величезний резонанс.

Наукові спростування

Реакція вченого світу не змусила себе довго чекати. Вже в 1999 році були оприлюднені результати першого дослідження з участю 500 дітей, які свідчать про відсутність зв'язку між вакцинацією і розвитком аутизму. Кожен наступний проведений експеримент відрізнявся від попереднього все зростаючим числом учасників.

У 2001 році в дослідженні, що намагається знайти-таки залежність між аутистическим розладом і вакциной КПК, були вивчені історії хвороб 10 тисяч дітей, у 2002 році ― 537 тисяч і трохи пізніше ― дані ще 535 тисяч маленьких пацієнтів. Вердикт був однозначний: вакцинація і аутизм не мають один до одного ніякого відношення.

У 2005 році опублікували огляд 31 експерименту з участю в загальній складності 10 мільйонів дітей, а в 2011-му ― ще один найбільший метааналіз на 14 мільйонів 700 тисяч дітей. Жоден з них не виявив зв'язку між розвитком аутизму і вакцинацією. Досі вчені не знають, що саме викликає аутизм. Таємниця його виникнення покрита мороком, який поки не може розвіяти сучасна наукова думка. І все ж 12 вкрай сумнівних випадків «за» зв'язок аутизму з вакцинацією в очах частини громадськості виглядають більш переконливо, ніж 14 700 000 історій «проти». Нонсенс? Так, тим більше що Уейкфілд був викритий у дуже сумнівних махінаціях.

Скелети в шафі

У листопаді 2004 року в ефірі каналу Cannel 4 один допитливий журналіст Бр��йан Дір навів неспростовні докази того, що Уейкфілд ще перед публікацією своїй статті в The Lancet подав заявку на патент власної вакцини. Крім того, з'ясувалося, що одна приватна юридична фірма заплатила Уэйкфилду близько 430 тисяч фунтів за «свідоцтво експерта» в позові проти виробників вакцин КПК. До речі, виплати «гонорару» почалися ще за два роки до публікації в журналі Тһе Lancet.

Потім на світ вибралися і дуже непривабливі факти, оголюючи етичну сторону дослідження. Виявилося, що Уейкфілд проводив вкрай інвазивні діагностичні процедури дітям без схвалення ради з етики і всупереч клінічним інтересам самих дітей: маленькі учасники пройшли через колоноскопію, біопсію товстої кишки і навіть люмбальні пункції.

Загалом, репутації Вейкфілда було завдано настільки нищівний удар, що захищатися далі виявилося неможливо. Звинувачений у найбільших махінаціях лікар, судився на той момент з Діром, був змушений сплатити всі зсудові витрати і «впасти на дно», хоча всі звинувачення в свою адресу він продовжував заперечувати.

Незабаром Уейкфілд був позбавлений медичної ліцензії, а The Lancet відкликав скандальну статтю. Однак колесо істерії навколо вакцинації це не зупинило.

Що написано пером...

Незважаючи на очевидні докази неохайності Вейкфілда і його особистої зацікавленості у відгуку вакцин КПК, і сьогодні 25 % американських батьків вірять, що щеплення викликають у дітей аутизм, а близько 1,8 % батьків відмовляються вакцинувати дітей.

8f124da9b1021fbb193041b5d39f.png" title="Щеплення і аутизм" border="0" alt="Щеплення і аутизм" width="650" height="433" />

В результаті кір, яка в 2000 році була оголошена переможеною, знову повернулася на міжнародну арену. У 2001-му у Франції було зареєстровано 15 тисяч випадків захворювання, а в 2012-м в Британії ― 2000 випадків. Тривожна тенденція простежується і в захворюваності на кашлюк. З 2004 року вона зросла майже вдвічі, а в США в 2012 році було зареєстровано 20 смертельних випадків від ускладнень коклюшу.

Але такого «ефекту» Уэйкфилду, схоже, було недостатньо. У 2016 році він представив на фестиваль у Нью-Йорку документальний фільм «Vaxxed», в якому намагався звинуватити медичне співтовариство в прагненні приховати зв'язок між вакцинацією і аутизмом. Засновник фестивалю Роберт де Ніро, дитина якого сам хворий аутизмом, прийняв рішення зняти «Vaxxed» з програми, а тому чергова провокація Вейкфілда залишилася нереалізованою. Але, на жаль, вона може бути далеко не останньою.

Генеральна медична рада Великобританії, оголошуючи про позбавлення Уйэкфилда медичної ліцензії, зазначив, що ніяких санкций не вистачить, щоб стерти його ім'я з історії медицини, ― настільки важкі наслідки мали маніпуляції псевдоученого.

Результати їх ми бачимо і сьогодні, в тому числі і в наших поліклініках, дитячих садах і школах. І якщо емоційні схлипування захисників Уэйфилда продовжать заглушати голос розуму, зростання числа випадків кору і коклюшу може бути лише початком великої біди.

Марина Поздєєва

Фото thinkstockphotos.com

Рассказать друзьям:
Комментарии
Пока нет комментариев
Написать комментарий
captcha
© 2024. Интернет-аптека Apo.com.ua
Заказ обратного звонка