Корзина Корзина пуста
Прием заказов через корзину сайта

Персональная вакцина от рака

16.06.2015

Дослідницька група з США в квітні цього року опублікувала звіт про випробування вакцини проти раку шкіри. Вчені ставили перед собою завдання створити ефективну антигенну вакцину.

Основна відмінність антигенних вакцин від класичних в тому, що вони не мають на увазі впровадження в організм змінених пухлинних клітин. Замість цього для стимуляції імунної реакції вводяться очищені білки-антигени, виділеннялені безпосередньо з ракових клітин.

Для того, щоб знайти специфічні антигени, американські дослідники спочатку розшифрували генетичний склад пухлин. Наступне завдання полягало в тому, щоб визначити, які мутують білки, присутні тільки в пухлинних клітинах (їх називають неоантигенами), викличуть максимальний імунну відповідь. За допомогою комп'ютерного аналізу вчені вибрали сім неоантигенов, які і увійшли до складу індивідуальних вакцин, створених для кожного з учасників дослідження.

Препарати бчи випробувані на трьох пацієнтів з поширеним раком шкіри. Їх імунна система розпізнала частина неоантигенов і відреагувала на «щеплення» виробництвом Т-лімфоцитів — клітин, що відповідають за силу імунної реакції. Цікаво, що після введення вакцини організм починав виробляти різні види Т-клітин, що також підвищувало шанси терапії на успіх.

Підсумки експерименту оптимістичні: один з добровольців, що перебуває в стадії ремісії, повністю переміг меланому, пухлина другого зменшувалася протягом декількох місяців після вакцинациі, у третього зростання пухлини був зупинений.

Незважаючи на малу кількість учасників, експеримент тим не менш доводить принципову можливість терапії раку за допомогою антигенних вакцин. Як мінімум цей метод стане гарним доповненням до традиційного лікування.

Один з дослідників, доктор Джеральд Лінетт (Gerald Linette), заявив: «Наша команда натхнені ефективністю імунної відповіді у всіх пацієнтів». Його колега з Великобританії, доктор Алан Ворслі (Alan Worsley) більш обережний в оцінках: «Поки рано говорити про те, що вакцин�� від раку дійсно винайдена, але принаймні грунт для створення персональних вакцин в майбутньому вже готова».

Ірина Кайнова, Ксенія Скрипник

Фото thinkstockphotos.com

Рассказать друзьям:
Комментарии
Пока нет комментариев
Написать комментарий
captcha
© 2024. Интернет-аптека Apo.com.ua
Заказ обратного звонка