Корзина Корзина пуста
Прием заказов через корзину сайта

Овца, которая изменила мир

03.03.2016

Знаменита овечка Доллі з'явилася на світ 5 липня 1996 року, ставши першим в світі клонованим ссавцям. Сучасним вченим використана авторами методика може здатися застарілою, однак в 1996 році це був справжній прорив. І вчинили його фахівці з Рослінського інституту на чолі з Яном Вилмутом.

Доллі і кантрі

Завдання полягало в тому, щоб пересадити ядро соматичної, тобто нестатевий, клітини одней вівці в цитоплазму яйцеклітини іншої. Шлях до успіху був досить довгим: дослідникам довелося пройти крізь низку невдач, зіткнутися з браком фінансування і фактично з втратою довіри з боку керівництва.

Команда біологів провела 277 переносів ядер, лише 10 % цих пересадок призвели до формування ембріонів і лише один з ембріонів вижив. З нього-то і з'явилася Доллі.

З генетичної точки зору Доллі була повною копією померлої вівці-донора, з тканин молочної залози якої і взяли соматичні клітини. Те, що отрутара взяли з клітин тканин молочної залози, зіграло роль при виборі імені першого клону. Назвали овечку в честь Доллі Партон, американської співачки, яка відома не тільки як кантрі-виконавиця, але і як володарка шикарного бюста.

Доллі і хвороби

Вівця Доллі прожила 6,5 років, що приблизно в 2 рази менше, ніж будь-яка інша вівця, яка з'явилася на світ природним шляхом. У Доллі розвинувся артрит, а в подальшому і захворювання легенів. Медики прийшли до висновку, що тварина краще приспати, що і було зроблено в лютому 2003 року. Опудало Доллі зайняло почесне місце в Національному музеї Шотландії.

Настільки коротке життя Доллі стала приводом для численних обговорень. Противники клонування вважали, що проблеми зі здоров'ям вівці були пов'язані саме з незвичайним способом появи Доллі на світло. На їхню думку, клонування не кращим чином впливає на тривалість життя, та й взагалі на всі процеси, що відбуваються в організмі.

Їх опоненти заявляють, що ніяких особливих захворювань у клонованої вівці не було, а всі її проблеми зі здоров'ям були такими ж, як і у більшості інших овець.

Доллі і клони

Правоту опонентів підтверджує дослідження здоров'я клонів Доллі. Так-так, у клонованої Доллі теж є клони. Деббі, Деніз, Дайанна і Дейзі, яких вже охрестили Ноттингемскими Доллі, продовжують прекрасно себе почувати, проживши вже на кілька років довше, ніж вівця з Рослина.

bd79ab54d9412.png" title="Редагування геному людини" class="floatimgleft" border="0" height="40" width="40" alt="Редагування геному людини" /> Читайте також: Редагування геному людини

Дослідники спостерігали (і продовжують спостерігати не лише за 4 клонами Доллі, але і за ще 9 клонованими тваринами. Коли їм виповнилося 7-9 років, тобто більше, ніж було Доллі на момент смерті, вчені провели повне обстеження ссавців, вивчивши склад скелета і м'язів тварин та перевіривши переносимість глюкози. Крім цього, всі тварини пройшли рентгенографічне обс��едование.

Вчені обстежили не тільки клонованих тварин, але і овець, що з'явилися на світ звичайним шляхом. І, треба сказати, здоров'я тварин обох груп виявилося приблизно однаковим — вони не страждали діабетом, гіпертонією або артрит (остеоартрит був діагностований лише у однієї тварини).

Все це дає підстави припускати, що причиною передчасної кончини Доллі стало зовсім не її незвичайна поява на світ, а, швидше, захворювання легенів, яке, до речі, забрала життя ще однієї тварини з стада, де перебувала вівця.

Зараз, через 20 років після появи Доллі на світло, клонування не сприймається чимось фантастичним. Вже з'явилися трансгенні тварини і рослини, у США продають перші печериці з отредактированным геномом, а вчені готові приступити до «виправленню» людського геному. Все це викликає численні суперечки про допустимість клонування і редагування геному, які не вщухають, а тільки посилюються. Примирити прихильників і опонентів різноманітних генетичних маніпуляцій, швидше за все, не вдасться ніколи.

Ксенія Скрыпник

Фото istockphoto.com

Рассказать друзьям:
Комментарии
Пока нет комментариев
Написать комментарий
captcha
© 2024. Интернет-аптека Apo.com.ua
Заказ обратного звонка