Корзина Корзина пуста
Прием заказов через корзину сайта

Отоспаться не получится

19.03.2017

Поширена думка, що тривалий сон у вихідні дні здатний компенсувати недолік сну під час робочого тижня. Проте група дослідників з Penn Medicine на чолі з Сігрід Уизи (Sigrid Veasey) з'ясувала, що це не так. Виявилося, що хронічне недосипання призводить до незворотних змін у головному мозку, пов'язаних з руйнуванням нейронів. Результати проведеного авторами експерименту були опубліковані в журналі The Journal of Neuroscience.

Учені вивчили стан мишей з хронічним недоліком сну і виявили, що в їх головному мозку були пошкоджені нейрони, розташовані в області блакитного плями, відповідальні за когнітивні функції і концентрацію уваги. Ці нейрони активують білок сиртуїн (SIRT3), захищає клітини головного мозку від пошкоджень. Тривале неспання призводило до того, що активації сіртуїну не відбувалося, рівень SIRT3 знижувався, а 25% нервових клітин, локалізованих в блакитній плямі, гинули.

Дослідники вважають, що забраличення концентрації сіртуїну може допомогти подолати згубні наслідки, пов'язані з нестачею сну. Автори планують з'ясувати, що відбувається з нейронами при збільшенні вироблення SIRT3; це, можливо, допоможе в розробці препаратів, здатних зберегти нервові клітини головного мозку при хронічному недосипу.

Також вони відзначають, що рівень цього важливого білка в клітинах може залежати не тільки від якості і тривалості сну, але і від способу життя людини – фізичної активності, характеру харчування, хронічних захворювань (напр��заходів, діабету).

Переклад Ксенії Скрипник

Фото pressfoto.ru

Рассказать друзьям:
Комментарии
Пока нет комментариев
Написать комментарий
captcha
© 2024. Интернет-аптека Apo.com.ua
Заказ обратного звонка