Корзина Корзина пуста
Прием заказов через корзину сайта

От планирования к результату

20.08.2015

Ми звикли жити за певними планами. Але якщо радянські грандіозні плани спускалися нам згори, то в сучасних реаліях люди планують свої життя індивідуально, хоча і не без впливу батьків, друзів і інших людей. Однак не всі життєві плани реалістичні, а є такі, які можуть навіть довести до психлікарні.

Цілі, шкідливі для психічного здоров'я

Сюзан Митцман з Університету Ліверпуля провела большое исследование по связи жизненных планов и развитии депрессии у обычных людей. Работа была проделана в 2013 году и легла в основу ее докторской диссертации, но достоянием широкой общественности работа стала в 2016-м, когда многие профессиональные психологические журналы стали часто ее цитировать.

Было установлено, что когда люди ставят перед собой нечеткие, абстрактные цели, они, как правило, терпят неудачу при попытке их достигнуть и в результате впадают в депрессивные состояния.

За примерами абстрактных планов далеко ходить не треба. «Полюбити самого себе» — одна з найбільш частих рекомендацій з серії «Самодопомога при депресії». «Бути ніжніше і уважніше до свого чоловіка» — стандартний рада при порушеннях подружніх взаємин. «Регулярно займайтеся фізичними вправами і вживайте здорову їжу» — ну цей план хіба що вмираючим хворим не наказується!

До речі, батьки можуть надати ведмежу послугу своїй дитині, пропонуючи йому не прагнути отримати гідний професійний диплом, а просто «стати хорошою людиною». Саме з цих дітей і виходять алкоголіки, топящие свої невдачі в спиртному. Проблема абстрактних планів — відсутність чіткого фокусу, і, як наслідок, мало зрозуміло, в якому напрямку потрібно концентрувати свої сили і засоби.

Також приречені на невдачу так звані avoidance plans (избегательные плани, тобто плани припинити якісь небажані дії. Наприклад, кинути курити або перестати постійно критикувати самого себе. А адже часом психологи, сталкива��сь з депресивними пацієнтами, саме вмовляннями припинити руйнівні дії намагаються підвищити самооцінку клієнта...

Читайте також: Реальна мета

Які плани дозволяють добитися успіху?

Американський професор Роберт Вобболдинг сформулював просту формулу для розумних життєвих планів, яка дозволяє пацієнтам навіть у стані депресії почати жити ефективно. Він назвав цю формулу SAMIC, за заголовним буквам основных признаков эффективного плана. Итак, план должен быть:

S — simple. То есть ПРОСТОЙ, простой для данного человека. План не должен быть сложным для восприятия клиента и не должен включать в себя много этапов.

A — attainable. ДОСТИЖИМЫЙ. Разумный план должен быть реальным. Если вы в 20 лет взялись за скрипку, то Паганини из вас, скорее всего, не выйдет, а вот закончить музыкальную школу для взрослых на твердую «четверку» вам вполне по плечу.

Рассказать друзьям:
Комментарии
Пока нет комментариев
Написать комментарий
captcha
Заказ обратного звонка