Корзина Корзина пуста
Прием заказов через корзину сайта

Оральные контрацептивы и тромбозы

02.11.2016

Комбіновані оральні контрацептиви доведено є високоефективним і безпечним методом контрацепції. Приблизно 99,95 % жінок, які приймають КОК протягом року, не будуть зазнавати ніяких серйозних проблем1. Завдання акушера-гінеколога — зловити ці 0,05 % пацієнток, для яких прийом КОК може бути небезпечний.

Про що не встигає розповісти гінеколог

Відповідаючи на питання «А я не розтовстію?», лікар витрат��т дорогоцінні хвилинки прийому і не встигає розповісти про те, що у жінок, які приймають КОК, іноді виникають серйозні ускладнення з боку серцево-судинної системи — артеріальні і венозні тромбози.

Артеріальні тромбози (інфаркт та інсульт) ми порушили, обговорюючи мігрені, тому сьогодні поговоримо виключно про венозної тромбоемболії. Тим більше що венозні тромбоемболії зустрічаються дещо частіше, хоча до фатальних наслідків призводять значно рідше.

До венозної тромбоэмболиям (ВТЕ) ми відносимо тромбоз глибоких вен і тромбоэмболию легеневої артерії. В ідеальному консультуванні лікар повинен встигнути коротко розповісти пацієнтці про цих станах, описавши симптоми, щоб пацієнтка в разі чого не посоромилася негайно звернутися за медичною допомогою.

Тромбоз глибоких вен — наявність тромбу в глибокій відні, який може викликати її закупорку. Тромбоемболія легеневої артерії — потрапляння в артерії малого кола кровообігу тромбів — емболів, які прийшли з вен великого кола.

Поширені симптоми, про які лікаря треба успіхть розповісти пацієнтці:

ТГВ (тромбоз глибоких вен)

ТЕЛА (тромбоемболія легеневої артерії)

набряк в ураженій нозі або уздовж вени;

біль або чутливість на ноги в положенні стоячи або при ходьбі;

відчуття теплоти в ураженій нозі;

почервоніння або зміна кольору шкіри ураженої ноги

раптово почалася незрозуміла задишка або прискорене дихання;

раптовий кашель, можливо з кров'ю;

різка біль у грудях, що може посилюватися при глибокому диханні;

<p>почуття страху;

сильне запаморочення;

прискорене серцебиття, перебої в роботі серця

З венозними тромбоемболіями на тлі прийому КОК лікарі-гінекологи зіткнулися ще в 1960-х роках. Прийом перших КОК, що містили 80 і 100 мкг етинілестрадіолу, супроводжувався 6-кратним збільшенням ризику венозного тромбозу, інфаркту міокарда та інсульту. Зв'язок ризику тромбозів з високою гормональною навантаженням була доведена, а шлях вирішення проблеми очевидний — зниження дозувань.

Сучасні препарати більш безпечні?

З тих пір пройшло более 50 лет, в современных КОК доза эстрогенов существенно снижена — до 15–30 мкг/сут., а венозные тромбоэмболии стали не просто редким, а чрезвычайно редким событием, которое случается более чем у одной женщины из 10 000, но менее чем у одной из 1000 женщин, принимающих КОК.

Насколько эффективна стратегия снижения гормональной нагрузки, можно оценить по рисунку, отражающему риск тромботических событий на фоне приема КОК 3-4 поколений.

Частота венозной тромбоэмболии на 10 000 женщино-лет2

Рассказать друзьям:
Комментарии
Пока нет комментариев
Написать комментарий
captcha
Заказ обратного звонка