Корзина Корзина пуста
Прием заказов через корзину сайта

О режиме сна и не только

09.01.2014
Вперше опубліковано в журналі «Катрен-Стиль» (2011) у матеріалі «Ловець снів»
Три години ночі – саме час подумати про те, чому деякі люди можуть заснути, а деякі – ні. Адже ж є щасливці, які і на рівній землі можуть солодко спати і бачити сни, а ти перевертаєшся на м'якому начебто дивані, а натяку на сон грядущий немає ніякого... Стривайте хвататься за снодійне – часом «залучити сон» можна і без таблеток.
Я не раз помічала, що, якщо я лягаю спати близько години ночі, прокинутися в шість і вісім мені куди простіше, ніж в сім або дев'ять. Виявляється, причина криється в біоритмах: сон людини поділяється на цикли, що складаються з фаз «швидкого» і «повільного» сну, кожен з яких триває від години до півтори години. Для того щоб якісно виспатися, людині зазвичай достатньо 3-4 таких «відрізка», але будити сновидця треба в кінці чергового інтервалу, а не в його середині – інакше він буде відчувати себе розбитим.
Про власну хитру систему сну і неспання розповідає Ліза, студентка архітектурного університету: вона дуже багато працює над проектами, і в дні, коли роботи через край, не спить свої звичайні шість годин (з двох до восьми), а всього два – з двох до чотирьох, і більшу частину роботи встигає зробити рано вранці. «Одного разу я виявила, що, лягаючи спати в два, можу спокійно прокинутися в чотири і спати до наступного вечора. Н�� кілька разів поспіль цей "номер" не проходить: якщо спати по дві години щодня, день на третій вже будеш "варена". Так що цей режим – тільки для екстрених випадків». На жаль, такі «екстрені випадки» бувають набагато частіше, ніж хотілося б, але і тоді Ліза воліє чергувати «короткі» і «довгі» ночі: «Я дуже добре засвоїла, що, виграючи годину-дві ночі, я потім маю цілий день: через недосипання зосередитися на роботі стає просто неможливо. Люди, які скаржаться на хронічне недосипання (за винятком тіх, хто страждає безсонням) – просто не вміють правильно розподіляти час».
Так що, якщо ви все ще не можете заснути – може бути, ваш час для сну ще просто не настав. «Якщо ви не можете спати, встаньте і працюйте до тих пір, поки не відчуєте сонливість, – радить відомий американський психолог Дейл Карнегі у своїй книзі «Як перестати турбуватися і почати жити». – Лягати спати без усякого бажання не має сенсу: коли така потреба з'явиться, людина засне навіть під марш, ісполняемый під вікном духовим оркестром. Так що не треба мучити себе – краще встати і зайнятися справою».
Щоб зняти напругу і повернути еластичність зв'язкам, перед сном корисно виконати невеликий комплекс вправ на розтягування і розслаблення. Така гімнастика займе трохи часу – близько 5-10 хвилин. Вправи краще вибирати статичні. Після закінчення гімнастики можна чверть години полежати у ванні з теплою водою.
Встати прямо, ноги розставити ширше, руки витягніть в сторони. Через хвилину можна відчути, як випрямляється втомлений за день хребет. Сісти на підлогу, витягнувши ноги разом, спина пряма. Трохи нахилитися вперед, дістати руками шкарпетки стоп і потягнутися так півхвилини. Лежачи на спині, підняти прямі ноги зімкнуті, потім відірвати від підлоги поперек і спину, впираючись ліктями в підлогу, а долонями підтримуючи поперек.
Звичайно, у кожного свій «рецепт засипання», але очевидно одне: після хорошого сну в необхідній кількості, продуктивність праці зростає, настрій і самопочуття заметно поліпшуються, так і на вашому зовнішньому вигляді це позначається. Тому слідкуйте за власними відчуттями, вибирайте найбільш відповідні поради та... спіть спокійно!
Можливо вам буде цікаво: Фізіологія сну
Не можете заснути? Можливо вам допоможуть препарати з розділу "Лікарські препарати" на сайті apteka.ru
Можливі протипоказання. Потрібна консультація спеціаліста.
adding: 0px; color: rgb(46, 75, 80); background-color: rgb(255, 255, 255); text-align: right;">
Автор: Любава Новікова
Фото з вільних джерел
Препарати по темі: Антаксон Сонирид Дуо Сонапакс Мелаксен Цефтріаксон Кабі Цефтріаксон Моксонитекс Налтрексон Комплівіт кальцій Д3
Рассказать друзьям:
Комментарии
Пока нет комментариев
Написать комментарий
captcha
© 2024. Интернет-аптека Apo.com.ua
Заказ обратного звонка