Корзина Корзина пуста
Прием заказов через корзину сайта

Новости российского здравоохранения: обзор с 09.08 по 14.08

27.12.2014

Головна новина

Всі основні новини охорони здоров'я на цей раз приїхали прямо з села Дворики Володимирській області, де і зараз триває молодіжний форум «Територія смислів на Клязьмі».

З 6 по 12 серпня на майданчиках форуму спілкувалися молоді медики, також при цьому були присутні багато високопоставлені чиновники. За тиждень фахівці встигли обговорити безліч питань — від ролі лікаря в суспільстві до модернізації галузі, торкнулися і вузькопрофільних спеціальностей, таких як, наприклад, ендокринологія. Якщо все перераховувати тут — букв може і не вистачити, тому торкнемося тільки самого-самого.

Міністр охорони здоров'я Вероніка Скворцова повідомила, що російська медицина взяла курс на профілактику хвороб. «Медицина стає не тільки медициною лікування хворих людей, але й насамперед медициною супроводу здорових. Якщо ми будемо супроводжувати людину, підправляючи її спосіб життя, корригируя фактори ризику, ми дозволимо йому довго бути молодим», — уточнила вона. Коротше, всім ЗСЖ.

Ще міністр разом зі своїми заступниками говорила про те, що медицина стає персоніфікованою. Тобто, мабуть, якщо раніше наша медицина була схожа на той самий автомат для стрижки, у якого всі голови різні тільки в перший раз, то зараз ми, ймовірно, повинні отримати за свої гроші (ніхто ж не думає, що медицина по ОМС дійсно безкоштовна?) цілого справжнього перукаря. В принципі, в цю сторону зараз рухається весь цивилизованный світ, так що логічно, що і Росія розгорнулася у вірному напрямку. Зрештою, бинт при інфаркті не допоможе.

Заступник міністра охорони здоров'я Тетяна Яковлєва в тій самій дискусії про роль лікаря в суспільстві заявила, що зараз перед її відомством стоять три завдання — повернути лікарів поліклініки та лікарні, підвищити престиж професії і працювати над кваліфікацією медиків. Підвищення зарплати, схоже, десь загубилося. Напевно, не доїхало до форуму.

Що ще? Говорили про волонтерство, про науку, про перспективи. Зачепили тему спорта — відправили лист у паралімпійський комітет, просили допустити російську збірну до змагань (навряд чи спрацює, спортсменів дискваліфікували за допінг, а цей скандал так швидко не вщухне). Допустили кілька резонансних висловлювань — про юридичну відповідальність за відмову від щеплень (глава Росспоживнагляду Анна Попова) та законодавчому заборону обговорення в ЗМІ лікарських помилок (Тетяна Яковлєва). Втім, проти першої ініціативи заперечила заступник голови комітету Держдуми з питань сім'ї, жінок і дітей Ольга Красильникова, а другу розкритикували на тому ж форумі трохи пізніше.

Новина спеціалізована

Моз планує змінити ситуацію, яка зараз склалася в області дитячої нейрохірургії. Її без перебільшення можна назвати катастрофічною — повний розбрід і хитання, регіони ніяк не пов'язані з центром, в одному місті можна отримайть допомогу, в іншому немає, в третьому взагалі такого слова не чули.

Дітям-сиротам і зовсім допомогу часто не надають, тому що за ними не стоять батьки, здатні звернути гори, а одного директора дитячого будинку на всіх не вистачить. За регламентом, дітей у будинку дитини оглядає районний нейрохірург, і якщо він говорить, що всі, цього вже не допомогти, — ніхто далі нічого не робить. А в деяких регіонах взагалі немає потрібних фахівців. Між тим маленького пацієнта, можливо, врятували б у Москві. Або в Санкт-Петербурзі. Або навіть де завгодно, але поза рідного села.

Наприклад, гідроцефалія прекрасним чином лікується — у Німеччині у 98 % дітей, в Ізраїлі у 85 %, а в Росії? Невідомо. Навіть з татом і мамою допомогу отримати складно, а без їх підтримки — майже неможливо. Так, є небайдужі керівники, що вболівають душею за кожного, — ті вирішують проблему, підключаючи благодійні фонди, але і це далеко не панацея.

Для виправлення ситуації Моз призначив головного дитячого нейрохірурга — напрям буде курирувати професор ФГАУ «НДІ нейрохірургії імені академіка Н. Н. Бурденка», завідувач дитячим нейрохірургічним відділенням Сергій Горелышев. У серпні будуть призначені головні фахівці в федеральних округах, потім — їх підлеглі в регіонах. Очікується, що буде створена централізована система, при якій будь-яка дитина навіть з альфи Центавра, якщо у нього є російський поліс ОМС, при необхідності направлений до потрібного фахівця у свій регіон, якщо там є потрібний лікар, або в найближчий, якщо в його області такого лікаря немає. Або в Москву.

Наукова новина

Не так давно у Росії прийняли закон про б��омедицинских клітинних продуктах. Він став нормативною базою для розвитку в країні клітинних технологій — тобто тепер вчені і лікарі, а також науковці, лікарі можуть офіційно створювати нові методи лікування на клітинному рівні.

Клітинний рівень — це коли вчені беруть власні клітини пацієнта (або донора) і надають їм властивості, яких у цих клітин раніше не було. Наприклад, нові клітини стимулюють регенерацію організму. Або формують тканини замість пошкоджених. За кордоном зі стовбурових клітин вже що тільки не робили — наприклад, в Японії виростили сітківку ока і навіть потім пересадили її жінці, частково відновивши їй зір.

Напрямок дуже перспективний, і зараз спеціально для його розвитку в Петербурзі планується створити відділ у споруджуваній новій клініці при Військово-медичної академії імені Кірова. Наукові працівники будуть вивчати клітинні технології, стовбурові клітини, а коли-небудь — і вирощувати штучні органи замість пошкоджених. Нове вухо, наприклад. Чи ногу. Або серце. Або мозок — хоча з мозком все складно, це явно не найближчим часом.</p>

Ксенія Якушина

Фото istockphoto.com

Рассказать друзьям:
Комментарии
Пока нет комментариев
Написать комментарий
captcha
© 2024. Интернет-аптека Apo.com.ua
Заказ обратного звонка