Корзина Корзина пуста
Прием заказов через корзину сайта

Настойка эхинацеи не помогает при простуде

11.02.2015

Широко поширена думка, що препарати на основі ехінацеї володіють імуномодулюючою ефектом і можуть застосовуватися як для профілактики, так і лікування ГРВІ. Допомагають препарати ехінацеї при ГРВІ, вирішили з'ясувати дослідники з Німеччини, Австрії та США, очолювані Клаусом Лінде (Klaus Linde). Результати їх роботи були опубліковані в лютому 2014 року в журналі The Cochrane Library.

Фахівці вельмиале часто призначають ці препарати хворим – за оцінками Брюса Баррета (Bruce Barrett) з Вісконсинського університету, щорічно в Європі і Північній Америці пацієнти витрачають на них близько 8 мільярдів доларів.

Автори проаналізували дані про 24 контрольованих клінічних дослідженнях 33 препаратів, що містять ехінацею. Всього в них взяло участь понад 4600 осіб. У кожному з досліджень вивчалася здатність препаратів запобігати зараженню ГРВІ, скорочувати тривалість хвороби та зміцнити імунітет. Завдання кожного з клінічних ісдосліджень полягала в тому, щоб з'ясувати, чи корисний прийом препаратів ехінацеї при профілактиці та лікуванні ГРВІ.

Отримані результати були вивчені двома незалежними експертами, оценивавшими коректність проведених експериментів, а також якість аналізованих даних. Дослідники виявили, що препарати істотно розрізнялися між собою. Для виготовлення одних з них використовувалися надземні частини ехінацеї, а для інших – кореневища рослини. Протестовані препарати розрізнялися і за іншими параметрами: способом вилення або складу – деякі з них містили не тільки ехінацею, але і додаткові компоненти. Порівнювати ефективність таких різних препаратів досить складно.

Автори встановили, що лише 5 препаратів знижували ризик зараження ГРВІ на 10-20%, що свідчило про їх незначному профілактичний ефект. Вплив ехінацеї на тривалість захворювання також не було суттєвим. Отримані дані вказують на те, що значення ехінацеї для боротьби з простудними захворюваннями перебільшено.

Переклад Ксенії Скрипник

Фото pressfoto.ru

Рассказать друзьям:
Комментарии
Пока нет комментариев
Написать комментарий
captcha
© 2024. Интернет-аптека Apo.com.ua
Заказ обратного звонка