Корзина Корзина пуста
Прием заказов через корзину сайта

Мигрень и контрацепция

09.11.2014

Найбільше на світі прокуратор ненавидів запах трояндової олії, і все тепер віщувало нехороший день, так як цей запах почав переслідувати прокуратора з світанку... Так, немає сумнівів! Це вона, знову вона, непереможна, жахлива хвороба гемікранія, при якій болить півголови. Від неї немає коштів, немає ніякого порятунку. М. Булагков «Майстер і Маргарита»

Мігрень — болісна головний біль, яка може сопровождаться нудотою, посилюватися від найменшого звуку, світла і змушує нас негайно лягти в ліжко в темній кімнаті, закрити очі і сподіватися, що напад незабаром пройде. Далеко не всяка головний біль є мігрень. Якщо, незважаючи на біль, ви можете якось пересуватися і виконувати звичні обов'язки, швидше за все, біль не носить мігренозний характер.

Експрес-тест на мігрень

Якщо на будь-яке питання ви відповідаєте «Так», можливо, ви страждаєте мігренню.

Супроводжуються головні болі почуттям нудоти? Супроводжуються головні болі підвищенням чутливість до світла і шуму? Чи виникають у вас головні болі, які на один і більше днів порушують вашу працездатність і здатність виконувати повсякденні обов'язки?

Навіщо гінекологів цей головний біль?

Незважаючи на те, що «голова — предмет темний і дослідженню не підлягає», лікарям-гінекологам часто доводиться вникати у по��робности головних болів пацієнток. Як болить, коли болить, пов'язана біль з менструальним циклом. Найбільш підозрілих пацієнток ми обов'язково відправляємо на консультацію до лікарів-неврологів для уточнення діагнозу.

Діагноз дуже важливий, коли йдеться про застосування гормональної контрацепції. Для того щоб застосування гормональних контрацептивів було безпечним, ВООЗ кожні 5 років переглядає Медичні критерії прийнятності методів контрацепции1. Цей багатосторінковий документ дозволяє легко проводити відбір пацієнток, для кояких застосування КОК дозволено без обмежень, а для кого несе в собі ризик розвитку ускладнень.

Читайте також: Пігулки від мігрені

Виявляється, пацієнтки страждають на мігрень, мають високий ризик розвитку інсульту, а прийом КОК в поєднанні з мігренню може збільшити цей ризик у 2-4 рази.

Трагічний випадок з життя

alt="Мигрень и контрацепция: случай из жизни" width="650" height="432" />

Эта история3 произошла в небольшом городке Норвич (Великобритания). Луиза Палфрейман — мать-одиночка 32 лет — принимала КОК с 15 летнего возраста. Пилюли прекрасно устраняли менструальные боли и обеспечивали надежную контрацепцию. За год до трагедии Луиза перешла на новый препарат, после чего начались мучительные приступы головной боли, сопровождавшиеся тошнотой и рвотой. Приступы были длинными, Луиза проводила в темной комнате до 7 дней. Пациентка обратилась к врачу, но специалист не пов'язав важкий перебіг мігрені з прийомом КОК і не звернув увагу на те, що Луїза курила.

Треба зазначити, що трагедія не виникла раптово. Цілий рік організм молодої жінки витримував натиск обставин, але одного разу вранці Луїза прокинулася від сильного головного болю, що стріляє в праве око. Швидко наростало оніміння половини тіла, і молода жінка впала на підлогу у власній кухні. На щастя, в кишені халата був мобільний телефон, який дозволив викликати швидку допомогу.

Луїзі довелося заново вчитися ходити, приймати ванну і готувати їжу. Ліва рука ще не до кінця відновила рухливість, але жінка робить вправи, відвідує фізіотерапію і мріє самостійно зробити бутерброд для своєї дочки Аліши. Луїза Палфрейман не заперечує проти того, щоб її історія була оприлюднена, тому що хоче, щоб її приклад попередив інших жінок.

Чому це сталося?

Безумовно, причиною трагедії стала недбалість. Інсульт та інфаркт — надзвичайно рідкісні події на фоні прийому КОК. Вони не виникають на рівному місці або раптово. Організм сигнализирует нам о своей проблеме задолго.

Измерение артериального давления — обязательная опция при решении вопроса, может ли пациентка принимать КОК. Но особого внимания требуют мигренозные головные боли, впервые появившиеся во время приема препарата. Каждый случай должен быть тщательно оценен, решение о продолжении приема противозачаточных таблеток принимается в соответствии с медицинскими критериями приемлемости.

У женщин, страдающих мигренями на фоне приема КОК, риск развития инсульта повышается и зависит от возраста: у 20-летней женщины — 10 из 100 000, а у 40-летней — 100 из 100 0003. Дополнительными кирпичиками, падающими на чашу весов, могут быть различные состояния: курение, лишний вес, повышенное АД, диабет.

Курящие женщины старше 35 лет не должны принимать КОК — это дорога к инсульту или инфаркту. Луизе на момент описанных событий было 32 года — это мало для того, чтобы запретить ей прием КОК в связи с курением или мигренью, но вполне достаточно, чтобы понимать: сочетание двух факторов риска может стать причиной развития серьезных осложнений.

Мигрень с аурой — самый опасный вариант

Аура — это не то, что видят экстрасенсы над головами граждан. Аура — это расстройство нервной системы, при котором нарушается зрение, осязание, слух, обоняние или речь.

Чаще всего пациентки описывают яркое «слепое» пятно в одном глазу, увеличивающееся в размере и в итоге принимающее лунообразную форму с зазубренными краями. Аура появляется перед приступом головной боли и сохраняется от нескольких минут до часа. Аура — категорическое противопоказание для приема КОК из-за высокого риска развития инсульта.

Рассказать друзьям:
Комментарии
Пока нет комментариев
Написать комментарий
captcha
Заказ обратного звонка