Корзина Корзина пуста
Прием заказов через корзину сайта

Медицинские новости: обзор с 11.06 по 17.06

30.10.2016

Ексцентричні вправи проти деменції

Чимало було сказано і написано про величезну користь навіть найбільш простий фізичної активності. І ось чергове підтвердження.

Для підтримки здоров'я виявилися корисними не біг, стрибки і плавання, а звичайнісінький... спуск по сходах. Так-так, саме спуск, а не підйом. Справа в тому, що коли ми йдемо по сходах вниз, наші м'язи задіяні в основному в ексцентричній фазі (це коли м'язові волокна розтягуються, а не коротшають). Ця фаза вимагає більше витрат енергії мозку, що може допомогти в запобіганні занепаду когнітивних здібностей.

Ця думка вже підтверджена кількома дослідженнями, в яких літні чоловіки і жінки виконували різні види ексцентричних вправ. Дослідження показали, що цей тип активності покращує чутливість до інсуліну і ліпідний профіль крові, знижує рівень артеріального тиску і зменшує жорсткість артерій. Люди, кітякі виконують ексцентричні вправи, мають знижений ризик розвитку діабету, проблем серцево-судинної системи і нейродегенеративних захворювань.

Склероз вилікували радикальним методом

Екстремальний метод боротьби з розсіяним склерозом випробуваний в Канаді. Суть методу в тому, що з організму виводяться клітини кісткового мозку, в цій витяжці знищуються імунні клітини, а потім «очінасичений» кістковий мозок повертають назад у тіло, щоб «перезавантажити» імунну систему.

Така «перезаливка» імунної системи була випробувана на 24 добровольцях з розсіяним склерозом. Одна з них ― жінка, прикута до інвалідного крісла, ― в результаті змогла повернутися до повноцінного життя. Зараз вона водить машину, катається на ковзанах і на лижах і навіть вийшла заміж. 17 осіб зазначили, що їх захворювання перестав прогресувати або звернулося назад.

Однак не все так безхмарно. Один з учасників експерименту в час настільки екстремальної терапії помер. П'ятеро поліпшень не відчули. Головна небезпека терапії полягає в тому, що людина на якийсь час залишається без якого-небудь захисту імунітету, і в цей момент навіть найнешкідливіша інфекція може стати фатальною.

Так, лікарів можна звинувачувати в чому завгодно, однак, враховуючи, що досі розсіяний склероз вважався невиліковним захворюванням, неможливо ігнорувати настільки серйозний медичний прорив.

ЕКО з трьома батьками вже реальність

Вчені вже придумали спосіб отримання дсіток від трьох батьків. Метод з використанням яйцеклітин від двох жінок і сперматозоїдів одного чоловіка буде використаний для запобігання смертельних мітохондріальних захворювань, які передаються від матері до дитини.

Мітохондріальні захворювання відбуваються із-за збоїв в клітинах мітохондрій ― невеликих структур, що перетворюють їжу в енергію. Мітохондрії мають власний геном, мутації в якому призводять до багатьох смертельних захворювань. Жінки з пошкодженими мітохондріями часто не здатні виносити дитину.

Суть методики в наступному: з донорської яйцеклітини витягають ядро, а на його місце впроваджують ядро вже заплідненої яйцеклітини генетичної матері.Таким чином зберігається основна ДНК матері і батька, за рахунок чого дитина наслідує їхні риси, а мітохондріальна ДНК успадковується від донора.

Технічно все це вже можливо, процес гальмується із-за юридичних складнощів оформлення такої батьківського тріади. Крім того, критики стверджують, що звідси зовсім недалеко і до євгенічних ідей удосконалення людської по��оди.

Цільнозернові продукти продовжують життя

І наостанок трохи про здорове харчування. Люди, які щодня вживають в їжу цільнозернові продукти, мають на 20 % нижчий ризик смерті від будь-якої причини в порівнянні з тими, хто цільні злаки не шанує. Це доведено в цілому ряді лонгітюдних досліджень, у тому числі тривали понад десяти років.

Особливо така дієта благотворно впливає на серцево-судинну систему, а також істотно знижує ризик онкологічних захворювань. Так що, харчуйтеся висівками і цільнозерновими кашами і не хворійте.

До нових зустрічей!

Ірина Кайнова, Ксенія Скрипник

Фото thinkstockphotos.com

Рассказать друзьям:
Комментарии
Пока нет комментариев
Написать комментарий
captcha
© 2024. Интернет-аптека Apo.com.ua
Заказ обратного звонка