Корзина Корзина пуста
Прием заказов через корзину сайта

Кола лайт способствует ожирению

28.10.2015

Ви все ще думаєте, що, купуючи кола або пепсі лайт замість аналогічних «калорійних» напоїв, дбаєте про здоров'я і стрункості? У нас для вас погані новини.

Нове дослідження американських вчених не залишає сумнівів. Протягом дев'яти років 749 добровольців щодня відзначали кількість і вид вживаних газованих напоїв. По закінченні спостереження з'ясувалося, що ті, хто щодня поглинав колу лайт, додали в талії майже в чотири рази більше тих, хто не пив дієтичну газовану воду!

При цьому всі, хто хоча б періодично вживав газовані напої «без калорій», мали жирові відкладення в області живота. Залежність між цими подіями статистично підтверджено з урахуванням додаткових факторів, таких як стан здоров'я, шкідливі звички і фізична активність піддослідних.

Жирова подушка на животі, так званий вісцеральний жир, не тільки псує фігуру, але і підвищує ризик серцево-судинних заболеваній і діабету 2-го типу. Але яким чином кола «без цукру» викликає настільки несприятливі наслідки? На цей рахунок вчені поки не прийшли до однозначного висновку. Однак є припущення, що причина в штучних підсолоджувачах у складі дієтичних напоїв — вони в 200-600 разів солодше звичайного цукру.

«Справа в тому, що звичайний цукор дуже калорійний», — пояснює доктор Хелен Хацуда (Helen Hazuda), професор медицини Техаського Університету (University of Texas, США). «І ваше тіло вже знає, що солодкого смаку відповідає певна порція калорій, які у разі недостатнього витрати організм перетворює в жир». Але штучні підсолоджувачі збивають вас з пантелику, послаблюючи умовно-рефлекторну зв'язок між солодким смаком і отриманням калорій. А якщо мозок починає асоціювати калорії лише із задоволенням, але не з кілограмами, це закономірно провокує тягу до все більш солодкої їжі і, як наслідок, призводить до збільшення ваги.

Є і ще одна робоча версія. Експеримент на мишах показав, що штучні підсолоджувачі провокують зміна кишкової флори мишей, яке тягне з�� собою розвиток резистентності до інсуліну та порушення толерантності до глюкози. Обидва ці фактори можуть сприяти ожирінню. В іншій групі мишей замінники цукру викликали падіння рівня гормону лептину, що пригнічує відчуття голоду.

Яка б версія не виявилася в підсумку правильною, судячи з усього, дієтична кола остаточно себе дискредитувала. Схоже, багатьом любителям напоїв лайт, впевнено втамовує спрагу колою «нуль калорій» замість води, доведеться переглянути свої звички.

Ірина Кайнова

Фото thinkstockphotos.com

Рассказать друзьям:
Комментарии
Пока нет комментариев
Написать комментарий
captcha
© 2024. Интернет-аптека Apo.com.ua
Заказ обратного звонка