Корзина Корзина пуста
Прием заказов через корзину сайта

Как связать несколько лишних килограммов с выбором обуви?

14.06.2015

А адже і правда, як зв'язати взуття із зайвою вагою? До дієтолога пані та панянки, які бажають схуднути, часто приходять і показують на область талії, стегон або сідниць: «Мені потрібно скинути ось тут, тут і ще тут!» Але ж ви прибули не модне ательє, де для вас придумають і пошиють плаття, яке приховує недоліки фігури. Тому не дивуйтеся, якщо лікар попросить вас показати не тільки «проблемные места», но и пятки, колени, голени, а еще и внимательно осмотрит обувь, в которой вы пришли на прием.

Немного о врачебном ходе мыслей

Казалось бы, Пушкин и его «Евгений Онегин»: «Люблю их ножки; только вряд Найдете вы в России целой Три пары стройных женских ног».

Да, нехорошо так, Александр Сергеевич! Хотя и гениально, не только в литературном плане, но и в случайном описании медицинской проблемы. Все просто: у россиянок, современниц Пушкина с самого раннего детства платья до полу, загар не в моде. Питание хоть и натуральное, но в отсутствии солнышка витамин D усваивается плохо. В результате — рахит с его классическим симптомом: деформацией костей ног.

Чуть-чуть истории: с давних времен и практически до начала ХХ века маленьким китаянкам, которых прочили в жены богатым мужьям, туго бинтовали ножки с младенческого возраста, а потом надевали обувь на 2-3 размера меньше. Носить ее нужно было круглые сутки. Растущая стопа, естественно болела и деформировалась*.

Зачем такое мучение? Доктор Фрейд еще тогда даже не родился, а древние китайские мужи вычислили опытным путем, что если снять с жены узкую, постоянно давящую обувь, прислать служанку, которая сделает массаж ног, то… В общем было даже такое выражение: «Чем уютнее ногам женщины, тем лучше она будет служить своему господину в постели».

А греческие котурны, которые носили аристократки? А обувь японских гейш поккури–гэта, в которых надо было тренироваться ходить с самого детства? Не говоря уже о нибоха-аши: не столько обуви, сколько сложной конструкции из деревянных подставок высотой 30 сантиметров.

Гораздо позднее, уже во второй половине ХХ століття, коли були модні дослідження на теми сексу, американські (ну, звісно!) вчені провели два дослідження. Перше показало: найбільш сексуальні жінки, що носять підбори не вище й не нижче, ніж у 7 см заввишки. У них, виявляється, кровообіг в області малого тазу активніше. Друге дослідження проводили соціологи. За результатами опитування з'ясувалося, що жінка оцінює зовнішність чоловіка, починаючи від обличчя і очей, а ось чоловік, навпаки, починаючи з ніг. Що характерно, більшість авторів досліджень — чоловіки. Хоча навіщо було далеко ходити, як говориться: «Читайте класику»!

«Її зовсім не видно Під цим вдовиним чорним покривалом, Трохи вузеньку п'яту я помітив». Кам'яний гість А. С. Пушкін

Та що й казати, адже практично до появи Коко Шанель, основними дизайнерами моди на жіночу взуття були чоловіки. Ех, «взули» нас з вами, дівчатка!

Вільний, але розумний вибір

Людська стопа — чергове геніальне створення матінки природи та еволюції для нас з вами. Пружинящая и прочная одновременно. Но запас прочности не безграничен, и снижается он тем больше, чем больше идет нагрузка на стопу сверху. То есть, чем больше ваш избыток веса. Поэтому, если вы являетесь дамой весомых достоинств, учитывать надо не только веяния моды, но и ее удобство, влияние на состояние ног и даже «психологию».

Какая «психология» может быть у обуви, спросите вы? Приведу жизненный пример. Однажды застала в кафе такую сцену: вошла вполне симпатичная, но сильно полноватая девушка, в черно-красном платье, купленном, явно, чтоби приховати похибки фігури і класичних лабутени на ногах. Двоє вже давно сидять не джентльменів дозволили собі вислів: «Дивись, знизу начальниця-стерво, а зверху слоник». Чи варто говорити, що дівчина, почервонівши, як підошви її лабутенов вилетіла з кафе? Якщо ж говорити загалом про настільки улюблених нами туфельках-човниках на шпильках, то вони тимчасово, тобто до досягнення прийнятного ваги, повним жінкам протипоказані. Стопа під зайвими кілограмами, піднята на високий вузький каблук, ніби сповзає вперед, і все навантаження припадаєдится на область пальцев. Результат: деформирующий остеоартроз сустава первого (большого) пальца ноги. В обычной речи известный как «шишка». Развивается не сразу, но в дальнейшем создает множество проблем. Так что, если нужно носить туфельки, то на каблуке высотой 3 – 4 см со скругленной носовой частью.

«Шишки» можно избежать, если носить еще одну популярную обувь, ту, что у нас называют вьетнамками. С перепонкой между первым и вторым пальцем ноги. Но и тут полным женщинам нужно учитывать один момент. При лишнем весе кожа на пятках так же відчуває підвищене навантаження. Часто утворюються сухі натоптиші і навіть тріщини. Будь взуття, шльопаюча по п'ятах при ходьбі, включаючи і в'єтнамки, прискорює виникнення проблеми. Але у продажу є і в'єтнамки і домашні тапочки з закріпленим задником, ось вони чудово підійдуть! А щоб підсилити профілактичний ефект, не забувайте кожен вечір використовувати живильний або зволожуючий крем для ніг.

Ще одна, повністю протипоказана при зайвій вазі взуття, це модні вже кілька сезонів уггі. Теплі, зручні і іноді очень стильные. Но, как выяснилось, плохо поддерживающие голеностопные суставы. Через 2-3 сезона многие модницы вынуждены обращаться к ортопеду.

Балетки на плоской подошве при лишнем весе способствуют проседанию свода стопы. И, вот еще пример «психологии» обуви. Моя подруга, обладающая лишним весом и еще большей самокритикой, примерив балетки, сказала, что похожа на очаровательную, но нелепую бегемотиху из старых мультфильмов Диснея.

Кроссовки, обязательно с супинатором и хорошим рельефом стопы, станут той обувью, которая положіт початок втечі від зайвої ваги. Є така система прибирання в квартирі, яка називається «ФлайЛеди». Пробувала на собі: не працює! Але один з рад точно діє: ходити по будинку не в тапочках, а в кросівках, обов'язково на шнурках — не дає зайвий раз прилягти на диван. Знову-таки, необхідність кожний раз нахилятися, щоб зав'язувати і розв'язувати шнурки – перший крок до активного фітнесу.

Взуття – тренажер

Для себе я шукала пробувь не з міркувань боротьби із зайвою вагою. Просто набридло відчувати, як промокають чоботи в зимову сльоту. Від відчаю купила справжні військові берци. Звикала ходити в них тижня дві: все-таки ця взуття зроблена для маршового кроку, ходою «ніжка за ніжку» в ній не походиш. В цей же час отримала від рідних прізвисько «Солдат Джейн».

Але дуже скоро стало зрозуміло, що ходжу я швидше, більше, а головне, ніби машина-позашляховик — там, де захочу. З цього часу активної ходьби в моєму житті стало набагато більше.

Рекомендую цю пробувь ще й тому, що вона добре фіксує гомілку. А ще має шнурівку, тому, по мірі зниження ваги, ви зможете зручно фіксувати халява на нозі.

Отже, ось вам ще одна мотивація для зниження ваги: коли втомлюєтеся від дієти і хочеться все кинути, загляньте у взуттєвій. І скажіть собі: «Через деякий час, коли я досягну результату, а я її досягну, я зможу носити все, що захочу»!

Будьте здоровими, стрункими, красивими і щасливими! Ваша Анна Бєлоусова, лікар дієтолог, учасник міжнародної команди розробників популярних средств для зниження ваги.

* У мережі інтернет є рентгенівські знімки «китайської стопи».

Фото istockphoto.com

Товар по темі: Для дієтичного харчування

Рассказать друзьям:
Комментарии
Пока нет комментариев
Написать комментарий
captcha
© 2024. Интернет-аптека Apo.com.ua
Заказ обратного звонка