Корзина Корзина пуста
Прием заказов через корзину сайта

Инфаркт миокарда: инфографика

04.04.2015

Що відбувається при серцевому нападі?

Перекривається просвіт кровоносної судини ― найчастіше це відбувається при руйнуванні бляшки та утворення на її місці тромбу. В результаті кров перестає надходити до якого-небудь відділу серцевого м'яза. Розвивається некроз ― позбавлені кисню серцеві м'язові клітини гинуть. Пошкоджену ділянку буде тим більше, чим більшим був посудину.

Основні фактори ризику інфаркту

Інфаркту можуть передувати серйозні емоційні переживання або фізична навантаження, але нерідко він відбувається без видимих причин. Найчастіше серцевий напад виникає рано вранці, але всупереч поширеній думці він може статися навіть уві сні.

Як розпізнати інфаркт?

Самий поширений і відомий ознака ― різкий біль за грудиною, яка не снимаеться кількома таблетками нітрогліцерину. Терпіти біль, відлежуватися, приймати анальгетики не потрібно ― так втрачається дорогоцінний час, а шанси вижити зменшуються. При перших ознаках нездужання необхідно якомога швидше звернутися до лікаря.

При перших ознаках інфаркту необхідно якомога швидше звернутися до лікаря

Є у інфаркту та інші симптоми: холодний піт, болі в спині або щелепи. Одні з них більш характерні для «чоловічих» нападів, а інші ― для «жіночих». Бувають випадки, коли серцевий напад починається і проходить безсимптомно. Такі «мовчазні» інфаркти частіше вражають чоловіків, ніж жінок, але для представниць прекрасної статі вони набагато частіше виявляються смертельними.

Як жити далі?

Відновлення після інфаркту триває кілька місяців: зазвичай пацієнтам доводиться кардинально міняти свій режим, відмовлятися від шкідливих звичок і протягом усього життя приймати ліки.

До речі, пацієнти, що перенесли інфаркт, ста��овятся більш дисциплінованими і рідше пропускають прийом призначених препаратів. Ті ж, кому препарати прописують в профілактичних цілях, часто сподіваються на авось і забувають приймати ліки.

Серед пацієнтів з первинним інфарктом близько третини хворих нехтували препаратами або ж брали їх нерегулярно. Після госпіталізації вони стають більш уважними до свого здоров'я і дотримуються режиму прийому ліків.

Лікарі впевнені, що запобігти інфаркт простіше, ніж лікувати його наслідки. Нічого нового, втім, прідумати їм не вдалося: знизити ризик розвитку серцевого нападу допоможуть відмова від шкідливих звичок, правильне харчування, помірне фізичне навантаження і регулярний прийом призначених медпрепаратів.

Олена Безрукова

Ілюстрації автора

Рассказать друзьям:
Комментарии
Пока нет комментариев
Написать комментарий
captcha
© 2024. Интернет-аптека Apo.com.ua
Заказ обратного звонка