Корзина Корзина пуста
Прием заказов через корзину сайта

Гулять с ребенком при простуде?

17.03.2016

Випадок з практики педіатра

У мого маленького пацієнта були залишкові явища респіраторної інфекції — невеликий кашель і нежить. Відчував він себе чудово і весь час мого візиту скакав по квартирі як козлик. Вже прощаючись, у дверях, я помітив, що мама хоче щось запитати, але соромиться. Нарешті, вся раскрасневшись від збентеження, вона видавила: «Доктор, на вулиці така хороша погода. А ми вже тиждень безвылазно сидим дома. Можно нам хотя бы на балконе подышать воздухом?».

Несмотря на то что такие вопросы я слышу регулярно, каждый раз я искренне удивляюсь: «А почему нельзя? Чем так опасен уличный воздух? Он что, в вашем районе отравлен?». Но, конечно, это шутка. Я знаю, что родителей просто запугали. Ведь многие мои коллеги придают слишком большое значение прогулкам.Точнее, их все время почем зря запрещают.

С давних времен повелось, что больные ждут от врачей разрешения на прогулку. Возможно, это связано с тем, что раньше лекарственных счистять особливо не було. Лікарям практично не було чим лікувати пацієнтів, тому в хід йшли всі методи, включаючи обмеження перебування на свіжому повітрі та інші доступні методи незалежно від їх ефективності.

Взагалі, мені дуже подобаються історії про старовинні методи лікування. Ось мудрий сивочолий професор в XIX столітті, зневірившись знайти причину хвороби, наказує пацієнту наступний рецепт: «Вам, батенька, необхідно терміново змінити клімат. Їдьте-ка в Кисловодськ. Погуляєте. Водички лікувальної поп'єте. Через пару років авось полегчповідомляє, повернетеся».

Я так собі і уявляю, як відсилаю найбільш складних або просто примхливих пацієнтів куди подалі: «Вирушайте-но, мабуть, на Алтай. На рік. Там повітря чисте. Раптом видужаєте...».

А як же новонароджені?

Ох, справді, все починається вже з виписки з пологового будинку, коли батькам в категоричній формі пояснюють, що гуляти з новонародженим потрібно вкрай обережно! Тільки на руках, по півгодини, дуже повільно збільшуючи час прогулянки.

"Гуляти при застуді?" width="650" height="432" />

Якщо на вулиці сильний мінус і буран відриває коляску від землі — такі побоювання ще можна зрозуміти. Але в чому сенс цих розмов влітку? Незрозуміло. Що на вулиці, що вдома +25. У чому тоді може бути небезпека прогулянки?

Проходить кілька тижнів після народження, і у батьків, вже вихованих в дусі вкрай обережного ставлення до прогулянок, виникають такі тривожні питання:

За скільки годин можна гуляти? Можна гуляти кілька разів в день? Як одягати? Можна іноді пропустити прогулянку?

Спробуємо розібратися.

Навіщо взагалі дітям потрібні прогулянки?

Потреба в кисні у маленької дитини в кілька разів перевищує таку у дорослої людини. В квартирі часто жарко, душно, порошно. Саме тому багато діти погано сплять будинку і чудово на вулиці. Рекомендація лікаря: якщо дитина не спить вдома — зробіть будинку вулицю. Провітрюйте, незважаючи на голосіння бабусі. Краще дитину злегка одягнути, але відкрити кватирки та/або вікна, ніж всю ніч мучитися від духоти, обливатися потом і бачити кошмари.

Але чи може прогу�
Рассказать друзьям:
Комментарии
Пока нет комментариев
Написать комментарий
captcha

Заказ обратного звонка