Корзина Корзина пуста
Прием заказов через корзину сайта

Грейпфрут и лекарства: неприятный сюрприз

26.05.2014

Соки, особливо свіжі, завжди вважалися виключно корисними. Безліч вітамінів, мікроелементів — і все натуральне без всякої «хімії»! Але будь-яка рослина, навіть вирощена в екологічно чистих умовах, все ще є біохімічною лабораторією природи, яка здатна підносити сюрпризи.

Всім відомо, що ліки можуть взаємодіяти з іншими вживаними продуктами. Але найчастіше вчених цікавить проблема сумісності лікарських препаратів і алкоголю.

Так, одного разу група вчених-фармацевтів з університету Західного Онтаріо вивчала питання, як сумісні ліки від тиску (блокатори кальцієвих каналів) і спиртне. Щоб на результати експерименту не вплинули психологічні фактори, вони вирішили замаскувати смак алкоголю соком білого грейпфрута. І несподівано виявилося, що чистий сік викликав набагато більше побічних ефектів і ознак передозування, ніж спиртне.

<h3> Що такого «поганого» у грейпфруті?

Нічого поганого в ньому немає. Практично всі речовини, які можуть впливати на прийом ліків, що мають позитивну дію на організм, але спільно з медичними препаратами вони здатні зіграти злий жарт. Серед цих речовин:

Фуранокумаріни. Вони блокують роботу одного з найважливіших ферментів, завдяки якому метаболізується велика кількість ліків. В результаті в кров проникає медичних препаратів більше, ніж повинно бути, і вони надають токсичну дію на організм. Для відновлення нормальної роботи цього ферменту потрібно 72 години після вживання грейпфрута. Флавоноїди. Теж блокують ряд ферментів, які відповідають за переробку лікарських речовин у різних органах. Метаболізм ліків сповільнюється. У результаті В організмі накопичується підвищена концентрація препаратів. Поки невідомий компонент, який блокує так званий Р-глікопротеїн, який відповідає за «чистку» клітин від непотрібних чужорідних речовин: наприклад, він «викидає» з клітки надлишок ліків. Якщо Р-глікопротеїн працює погано, то в клітині накопичуються високі концентрації препаратів, які можуть стати токсичними.

Скільки грейпфрута досить?

Дивно, але не так вже й багато. Якщо взяти свіжовичавлений сік, то для зміни роботи ферментів і порушення метаболізму ліків досить випити трохи більше склянки.

Треба зазначити, що зазначена доза розрахована приблизно, тому що існує багато додаткових факторів, від яких залежить вплив соку. Важливі вік, спадковість, а також брав людина разом з соком якусь їжу або пив його на голодний шлунок.

Тип ліків теж грає велику роль. Якщо при лікуванні конкретним препаратом дуже важлива точна доза і відступ від неї може негативно позначитися на стані хворого, то грейпфрут може викликати більше небажаних реакцій.

З якими ліками несумісний грейпфрутовий сік?

В даний час відомо 85 препаратів. Серед них:

транквілізатори бензодиазепіни (Феназепам, Діазепам тощо); протиепілептичні препарати (Карбомазепин, Ламотриджин); статини — препарати, що знижують холестерин (Ліпітор, Мевакор, Зокор); антиаритмічні (Кордарон); антимигренозные (Ерготамін); препарати від еректильної дисфункції (Віагра, Сиаліс); парацетамол; антиалергічні (Фексофенидин); Омепразол

та інші.

Відмовлятися від грейпфрутів?

Є безсумнівні любителі грейпфрутів, для яких відмовитися від улюблених плодів було б хоч і можливо, але дуже сумно. На щастя, фармакологи ввають, що в таких жертв немає необхідності. Варто тільки вживати ці фрукти або пити сік за 4 години до прийому ліків.

Цілком можливо, що грейпфрутовий сік взагалі не подіє на вас так несприятливо, тим не менш краще пам'ятати про таку можливість.

Деякі фрукти містять ті ж самі речовини, що і грейпфрути, але в меншій концентрації. Серед них яблука, апельсини, помело. Тому фармакологи попереджають, що соками ліки краще не запивати зовсім.

Наталія Стилсон

Фото thinkstockphotos.com

Товари по темі: Феназеп��м, Карбомазепин, Ламотриджин, Зокор, Кордарон, Ерготамін, парацетамол, Омепразол, Сиаліс, Віагра

Рассказать друзьям:
Комментарии
Пока нет комментариев
Написать комментарий
captcha
© 2024. Интернет-аптека Apo.com.ua
Заказ обратного звонка