Корзина Корзина пуста
Прием заказов через корзину сайта

Гомеопатия и официальная медицина

17.03.2016

У лютому цього року ЗМІ струсонули повітря сенсаційною новиною у сфері охорони здоров'я: на початку місяця був опублікований меморандум, який не тільки поставив лікування малими дозами в один ряд з магією і окультними методиками «терапії», але і закликав боротися з нею як з лженаукою. Не дивно, що прихильники гомеопатичних ліків відреагували на цей документ емоційно. Розберемося по порядку, доуда повернула «лінія партії», чому це стало можливим і, головне, які наслідки може мати цей крутий віраж?

Що було

Переконливим базисом для заяви вчених стало повне (на жаль!) відсутність підтверджень ефективності гомеопатичних засобів з точки зору доказової медицини. Зауважимо, що ряд клінічних досліджень, проведених з цією метою, все-таки демонстрував певні переваги препаратів цієї групи порівняно з плацебо, проте всі ці роботи не відповідали вимогам, що пред'являються до випробувань ліків.

Читайте також: Допомагає гомеопатія

Вітчизняні вчені далеко не першими винесли вирок гомеопатії. Набагато раніше це зробили авторитетні міжнародні установи у сфері охорони здоров'я, у тому числі Всесвітня організація охорони здоров'я та інші.

У світовому науковому співтоваристві гомеопатія вже багато років тому була визнана лженаукою, причому цей факт давнопро оприлюднений і не викликає резонансу серед споживачів. Ми ж після кількох десятиліть гомеопатичного буму раптом почули гучні заяви з трибун, розбивають вщент наші колишні уявлення. Цілком природно, що ця новина привела багатьох здивування.

Що є

Отже, що ж сталося? А відбулася історична подія: науково-координаційна організація при президії Російської академії наук під назвою комісія з боротьби з лженаукою і фальсифікацією наукових досліджень виступила з офіційною заявою, що ставить жирну крапку у відносинах між офіційною (алопатичної) і гомеопатичної медициною.

Потрібно відзначити, що до складу комісії входять 59 великих вітчизняних учених із світовими іменами і високими науковими ступенями: академіки, доктори фізико-математичних, біологічних і медичних наук.

Всі ці представники вітчизняної науки підписали документ, в якому стверджується, що принципы гомеопатії і теоретичні пояснення механізмів її передбачуваного дії суперечать відомим хімічним, фізичним і біологічним законам, а переконливі підтвердження її ефективності відсутні. На підставі цих даних комісія наполягає на кваліфікації гомеопатичних методів діагностики і лікування, як лженаукових.

Що буде

Комісія, яка прийняла меморандум, рекомендує Моз РФ вивести гомеопатичні препарати з вживання в державних лікувальних закладах і не включати їх в зтандартные протоколи лікування. На маркуванні відповідних коштів відтепер буде обов'язково зазначено гомеопатичне їх походження (раніше це було далеко не завжди так). Виробників також зобов'яжуть у складі препаратів з високим розведенням (від С12) вказувати лише фактично містяться речовини, якими найчастіше виявляються вода і лактоза, тобто цукор. Страхові компанії припинять покривати витрати на лікування гомеопатичними препаратами.

ї вітрині" border="0" alt="В аптеках ці кошти будуть викладені на окремій вітрині" width="650" height="432" />

В аптеках ці кошти будуть викладені на окремій вітрині, а першостільники, швидше за все, не зможуть рекомендувати гомеопатичні засоби і почнуть попереджати клієнтів, їх купують, про недоведеною ефективністю препаратів.

Для чого потрібні всі ці «драконівські» з точки зору прихильників гомеопатії заходи? Адже засоби в малих дозах насправді відмінно переносяться і практично не мають побічних ефектів. Фахівці дають вичерпні пояснення: потенційний шкоду потенційно нерезультативного методу лікування полягає в тому, що хворий, покладаючись на нього, не отримує необхідної медичної допомоги. Ну а чим же завинили люди, які звикли приймати гомеопатію, наприклад, при застуді, кашлі та інших, як правило, безпечних станах і відчувають значне полегшення на тлі такої терапії?

Чим серце заспокоїться

Прихильників гомеопатії можна не хвилюватися: їхні улюблені ліки нікуди не подінуться. Вони як і раніше будуть продаватися в аптеках без рецепта лікаря. Ніхто не збирається вносити гомеопатичні засоби «чорний список» і нещадно вилучати їх з продажу.

Так сталося і у всіх країнах, які вже давно з'ясували офіційні відносини з вченням Ганемана. Наприклад, у Франції та Німеччині гомеопатичні препарати залишаються одними з найбільш популярних безрецептурних засобів, незважаючи на те, що страхова медицина ігнорує їх.

Тому слід заспокоїти не в міру переживательных співвітчизників, які сприймають меморандум як камінь, кинутий з зякщо сторони Моз, у справу ефективного і недорогого лікування росіян. Вони зможуть як і раніше покладати свої сподівання на гомеопатичні засоби і віддавати їм перевагу перед традиційними ліками. І все-таки не зайвим буде нагадати їм, що у разі, коли здоров'я дає збій, не завадить проконсультуватися у лікаря-аллопата і прислухатися до його рекомендацій.

Марина Поздєєва

Фото istockphoto.com

Рассказать друзьям:
Комментарии
Пока нет комментариев
Написать комментарий
captcha
© 2024. Интернет-аптека Apo.com.ua
Заказ обратного звонка