Корзина Корзина пуста
Прием заказов через корзину сайта

Фастфуд для спортсмена

18.08.2015

Дослідники Університету Монтани (University of Montana, США) провели експеримент, який доводить, що в періоди відновлення між тренуваннями не обов'язково підкріплюватися спеціальними спорт-продуктами. З тим же успіхом можна перекусити гамбургерами, при цьому обмін речовин в організмі зберігається протягом декількох годин після тренування. Більш того, рівень глікогену, восполняющего енергетичні запаси м'язів, после фастфуду навіть вище.

В експерименті під керівництвом Майкла Крамера (Michael Joseph Cramer) взяли участь 11 спортсменів-чоловіків. Після 12-годинного «голодного» перерви всі вони виконали 90-хвилинне тренування на витривалість.

Після цього їх поділили на дві групи: першій групі був запропонований спортпит відомих марок (напій, органічне арахісове масло, жувальні кубики), а другу нагодували пиріжками, оладками і апельсиновим соком. Через дві години прийом їжі повторили, і знову: у першій групі брали протеїнові суміші, в той час як друга їла стандартний обід «Макдоналдса»: гамбургери, кока-колу і картоплю фрі. Ще через 2 години учасники проїхали на швидкість 20 кілометрів на велотренажерах.

Харчування в обох групах була однаковою по калорійності, а також вмістом білків і вуглеводів, хоча у фастфуді було трохи більше натрію і жиру. Через певні інтервали дослідники брали у спортсменів зразки крові і робили біопсію м'язової тканини, щоб оцінити рівень глюкози, ліпідів, інсуліну і глікогену. Через тиждень експеримент повторили, при цьому групи помінялися дієтами.

В результаті Крамер встановив, що тип харчування ніяк не вплинув на час виконання вправ. Відмінностей у рівнях інсуліну, глюкози, холестерину і тригліцеридів виявити не вдалося, дискомфорту у шлунку не відчувалося. Рівень глікогену (м'язового «палива») був хоча і незначно, але вище в групах, вживали фастфуд.

Фахівці не поспішають з глобальними висновками, оскільки вибірка була нечисленною і специфічною. Тим не менш з'явилися підстави замислитися над тим, чи виправдовує себе купівля дорогого спортивного харчування.

Ксенія Скрипник, Ірина Кайнова

Фото thinkstockthotos.com

Рассказать друзьям:
Комментарии
Пока нет комментариев
Написать комментарий
captcha
© 2024. Интернет-аптека Apo.com.ua
Заказ обратного звонка