Корзина Корзина пуста
Прием заказов через корзину сайта

Четыре чашки кофе для здорового сердца

17.02.2015

— Як? Ви п'єте каву?! — вигукнув молодий доктор, побачивши чашку з напоєм у свого пацієнта. — Але це отрута для вас! — Напевно, дуже повільний, — відповів пацієнт. — Я п'ю його вже майже п'ятдесят років.

Коли мова заходить про вплив кави на серце, зазвичай згадуються попередження, що «кава шкідливо». Всі чули про те, що кава підвищує артеріальний тиск, а також холестерин. Але теперь з'явилися повідомлення про можливу користь тонізуючого напою.

Вчені з Південної Кореї провели нове «кавове» дослідження, вивчивши дані понад 25 000 профоглядів.

За допомогою медичного сканування вчені шукали ознаки захворювання артерій, що постачають серце, — коронарних артерій. При ішемічній хворобі серця саме ці артерії забиваються із-за поступового нарощування жирового матеріалу на внутрішніх стінках.

Високоточне сканування дозволяло виявити мінімальні відкладення коронарного кальцію. П��цього, незважаючи на те, що жоден з обстежених працівників не страждав на серцево-судинні хвороби в явній формі, відкладення кальцію були виявлені більш ніж у десяти відсотків.

Підсумки сканування зіставили з кількістю щоденного споживання кави (дані надали самі випробовувані), беручи до уваги такі фактори серцево-судинних ризиків, як куріння, фізична активність і спадковість.

Результат виявився несподіваним. Люди, які пили каву в помірних кількостях — в середньому 3-5 чашок на день, — з меншою ймовірністю мали засмічення коронарних артерій, ніж поглинають кави безперервно або не вживають його взагалі.

Поки ця залежність не знайшла переконливого пояснення. Британський фонд по боротьбі з захворюваннями серця (British Heart Foundation) визнав необхідність додаткових досліджень для підтвердження та обґрунтування визначеного взаємозв'язку. Таким чином, питання про користь і шкоду кавового напою знову відкритий.

Ірина Кайнова

Фото thinkstockphotos.com

Рассказать друзьям:
Комментарии
Пока нет комментариев
Написать комментарий
captcha
© 2024. Интернет-аптека Apo.com.ua
Заказ обратного звонка