Корзина Корзина пуста
Прием заказов через корзину сайта

Борода требует жертв

16.09.2014

Чоловіча борода — безсумнівно новий інтернет-тренд і хіт соцмереж. Знаменитості хизуються бородами різного ступеня пишноти, хіпстери прикрашають борідки милими бантиками і шпильками, шанувальниці пищать від захвату, всі задоволені.

Ідилію, як зазвичай, порушили британські вчені. Вони заявили, що борода зовсім не так проста, як здається простим обивателям, і що цей предмет чоловічої гордості є форменим рассадни��му бактерій.

Мікробіолог Рон Катлер (Ron Cutler) з Лондонського університету королеви Марії (Queen Mary, University of London) і Керол Уокер (Carol Walker), консультант трихологического центру Бірмінгема (Birmingham Trichology Centre) поділилися аргументами на цей рахунок.

Справа в тому, що волосся бороди на відміну від волосся на голові мають безліч вузликів і вигинів, тим самими представляючи відмінну пастку для будь-якого бруду. В першу чергу в бороді накопичується «харчового сміття»: хлібні крихти, шматочки яєчні і все, що «по вусах текло», — постійні супутники бороданів. До речі, краплі молочних продуктів в бороді прокисають, а виділення з рота і носа, які ми спостерігаємо при будь-якій застуді, доповнюють гнітючу санітарну картину.

І, звичайно ж, володар модного лицьовій рослинності мимоволі поширює мікроби на своє найближче оточення. У зв'язку з останнім фактом особливу увагу дослідників спрямована на бородатих працівників харчової індустрії, а також на хірургів. Експерименти довели ефективність шапочок на голову і лицьових масок для дотримання санітарних норм, тепер мова йде про нтшнні аналогічних пристосувань для бороди. Хоча тут ще належить з'ясувати, рослинність якої довжини слід вважати власне бородою.

У той же час, оскільки це «притулок бактерій» знаходиться в безпосередній близькості від рота і ніздрів, ми можемо спостерігати механізм зворотного зараження власника. Крім того, багато чоловіків мають звичку смикати або погладжувати бороду, що ніби стає фактором, що провокує виникнення шкірних інфекцій.

Втім, знайшлися серед експертів і захисники бороданів. Так, професорр Х'ю Пеннінгтон (Hugh Pennington), заслужений професор бактеріології Абердинського університету (University of Aberdeen), висловився недвозначно: «Бактерії бороди — це ті ж самі бактерії, які зазвичай живуть на будь-якій шкірі. Тому ні про який ризик для здоров'я мова йти не може».

Ірина Кайнова

Фото thinkstockphotos.com

Рассказать друзьям:
Комментарии
Пока нет комментариев
Написать комментарий
captcha
© 2024. Интернет-аптека Apo.com.ua
Заказ обратного звонка