Корзина Корзина пуста
Прием заказов через корзину сайта

Близко к сердцу или как предупредить инфаркт

03.08.2014

Книга американця Кеннета Купера «Бігом від інфаркту» у свій час продавався мільйонними тиражами по всьому світу, а сам Кеннет вважався гуру лікувального бігу, повністю, як тоді вважалося, що рятує від інфаркту. Програма «Бігом від інфаркту» і продажу однойменної книги згорнулися в одну мить, коли Кеннет Купер не повернувся з чергової пробіжки. Посмертний діагноз – інфаркт міокарда. А що ж тоді робити? Знову бігти від інфаркту? Повзти? Ховатися? Чи є реальні методи, що знижують ризики одного з найбільш смертельних захворювань? Так, є. Про них докладніше.

Бігом від інфаркту

Ні, це не іронія. Біг, помірні, але регулярні фізичні навантаження на 30% знижують ризик виникнення інфарктів і інсультів. Ось тільки починати заняття слід після повного обстеження серцево-судинної системи, навіть якщо ви з дитинства займаєтеся спортом.

Контроль ваги

Щоб «прокачати» кров'ю зайві 10-20 кг ваги, серцю доводиться работать на порядок інтенсивніше. Крім цього, холестерин у огрядних людей, як правило, перебуває за порогом норми, що прямо веде до атеросклерозу. Розрахуйте індекс маси тіла і зробіть висновки, в зоні ризику ви чи ні. Якщо так – візьміть себе в руки. Так-так, овочі, біле м'ясо; жирне, солодке, борошняне виключаємо. Дієта, одним словом. І обов'язково обмежте споживання солі, вона затримує в організмі воду, в результаті чого підвищується артеріальний тиск. І, відповідно, наступний пункт:

Контролюйте артеріальний тиск

Повірте, часи, коли бабусі накачували манжету і зітхали над стрілкою тонометра далеко в минулому, інфаркт стрімко молодшає. Практично кожен з нас знає своє «робоче» тиск. Тримайте його під контролем, ведіть облік, не строгий, але дозволяє розуміти динаміку, наприклад, воно підскочило, і у вас розболілася голова неодноразово, або ви помічаєте і неухильне поступове підвищення тиску протягом року. Щоб дана задача не здалася занадто складною, вирішите який тонометр найкраще вам підходить: механічний, напівавтоматичний або автоматичний; з додатковими функціями чи ні.

Куріння і алкоголь

Так, знову. Цю нерозлучну пару можна зустріти біля витоків практично всіх хвороб. Але в розвитку ішемічної хвороби серця і куріння, і алкоголь відіграють ключові ролі. Одна сигарета одразу ж викликає різкий підйом артеріального тиску, звужуючи судини. Чим частіше ви курите, тим сильніше звужений просвіт сосуда, а значить, атеросклеротичної бляшці набагато простіше зачепитися саме в такому просвіті. З алкогольних шкідників окремо варто виділити пиво – обсяги вживання самі розумієте які, і тим більше прекрасно уявляєте, скільки разів зростає навантаження на серце. Крім відмови від куріння та алкоголю в цьому пункті рекомендувати абсолютно нічого. Сигарети-lights і слабоалкогольне пиво – не вихід.

Стрес

Про це модне слово. Стресом зараз прийнято пояснювати навіть озонові діри, але, крім жартів, саме тривале психічне напруга часто закінчується на лікарняному ліжку. Про таких кажуть «перенервував», і лікарі настійно рекомендують «не хвилюватися». Але з темпераментом впоратися дуже непросто, і на допомогу прийдуть фахівці-психологи або седативні препарати.

Простіше кажучи, "don't worry, be happy". Але в життєво важливих питаннях здоров'я вашого серця легковажності має бути поменше.

Дмитро Піменов

Фото thinkstockphotos.com

Рассказать друзьям:
Комментарии
Пока нет комментариев
Написать комментарий
captcha
© 2024. Интернет-аптека Apo.com.ua
Заказ обратного звонка