Корзина Корзина пуста
Прием заказов через корзину сайта

Аллергия и гормоны

23.01.2015

Алергічний риніт, яким, за статистикою, страждають від 15 до 20 % росіян, ось-ось підірве стіни поліклінік та прилавки аптек. Сопучи і хворі громадяни знову будуть шукати таблетки, які допоможуть вижити під час бурхливої річної краси. І, почувши з вуст лікаря або провізора, що найкращий вибір — це гормональні ліки, впадуть у відчай і віддадуть перевагу болісне існування. А адже насправді місцеві кортикостероїди — одні з найбільш безпечних препаратів.

Ліки як предмет залякування

Гормональні препарати бувають різними: окситоцин і протизаплідні таблетки, інсулін і вітамінний. Але найчастіше під терміном «гормони» маються на увазі глюкокортикостероїди (ГКС) або кортикостероїди — синтетичні аналоги стероїдів, які синтезує кора надниркових залоз. Їх почали застосовувати ще в 40-х роках минулого століття.

Кортикостероїди мають одночасно трьома потужними ефектами: вони знижують запалення, протидіють алергії і зменшують біль. Вони незамінні при запальних захворюваннях, важких алергічних процесах і навіть раку.

І все б чудово, якщо б не побічні ефекти. ГКС чудово уособлюють народну мудрість, яка стверджує, що ми одне лікуємо, а інше калічимо. Зниження імунітету, збільшення ваги, психічні розлади і порушення менструального циклу — неповний перелік симптомів, що супроводжують лікування. І все це справедливо, коли ми говоримо про ін'єкційних та таблетованих формах. А чому ж тоді лікувати алергію?

Стероїди аэрозолях

В кінці 80-х років XX століття західні вчені щосили заговорили про нової лікарської форми ГКС — назальних аерозолях. Тоді ж почалися і масштабні випробування цих препаратів, які потрясли медичний світ. Заголовки численних наукових публікацій просто кричали про те, що стероїди у вигляді спрею в ніс більш ефективні, ніж всі досі відомі протиалергічні засоби. Подвійні, сліпі, рандомізовані та інші серйозні дослідження, придумані вченими, щоб довести самим собі складно доказове, підтвердили, що нові ліки — це прорив в лікуванні алергічного риніту.

Крім високої ефективності стероїди вразили вчених безпекою: виявляється, при закапуванні в ніс ГКС практично не всмоктуються в системний кровотік.

Які побічні ефекти можуть виникнути, коли в кров проникає менше 1% ліки? Як ви зможете додати хоча б пару кілограмів від препарату, який жоден аналітик не зможе знайти в плазмі?

Наприклад, мометазон — гідний представник сучасних ГКС, що застосовується в якості місцевого спрею в ніс, — володіє біодоступністю менше 0,1% і не визначається в крові. Ви продовжуєте боятися назальних спреїв з гормонами?

А можна без гормонів?

Навіщо ж замінювати звичні протиалергічні таблетки на нехай і самі безпечні, але гормони? Чому б не обійтися знайомим з дитинства діазоліном або іншими недорогими ліками, які не викликають сумнівів? Безперечно, можна і обійтися. Але ефект від лікування можна і не помітити.

Про першому поколінні протиалергічних препаратів, до якого і відноситься горезвісний діазолін, сьогодні взагалі говорять мало і дуже рідко. Приймаючи їх, ви будете без проблем засипати ввечері, вдень і навіть вранці, але ось чхати і сопіти менше не станете. Сучасні засоби, які в масі своїй відносяться до другого покоління, на порядок більш ефективні. Вони не викликають сонливості (за винятком цетиризину), добре переносяться і зменшують прояви алергії. Але далеко не у всіх.

Не просто, але цілком реально

Тільки в рекламних блоках симпатична жінка з почервонілим носом і хусткою в руках, кілька секунд тому з жахом внимавшая яскравому разнотравью, приймає таблетку, рожевіє і весело щебече про красою квітучих лугів. Кожен, хто стикався з алергією, відчув на собі, що реклама не обов'язково відображає реальність.

Насправді протиалергічні таблетки добре допомагають тим, кому більше пощастило. Якщо у вас алергія проявляється зрідка і протікає легко, мабуть, однієї таблетки лоратадину в добу вистачить, щоб знову жити по-людськи. Коли картина не настільки райдужна, лікування може приймати затяжний характер. Хворі їдять пігулки в надійністю��е, що не сьогодні-завтра в носі перестане свербіти. Але проходить день, другий, тиждень пролітає, а ситуація залишається сумною.

Залишити все на самоплив — означає зробити перший крок до бронхіальної астми. Тому в саму пору відкинути упередження й почати правильне лікування стероїдами.

Якщо ж ваш випадок можна назвати важким, комбінація таблеток і гормональних спреїв — схема, яка повинна використовуватися в першу чергу.

Єдине, що потрібно пам'ятати, починаючи лікування гормональними аерозолями для носа, — час наступленія ефекту обчислюється не годинами, а днями. Не чекайте, що через 30 хвилин після застосування ліків до вас повернеться здоров'я і бадьорість духу. У кращому випадку полегшення настане через 12 годин. А повноцінний ефект ви відчуєте лише через два-три дні після початку прийому. Відчуєте і задастеся єдиним питанням: чому ж ви не почали використовувати стероїди раніше?

Марина Поздєєва

Фото thinkstockphotos.com

Товари по темі: мометазон, лоратадин, цетиризин, діазолін

Рассказать друзьям:
Комментарии
Пока нет комментариев
Написать комментарий
captcha
© 2024. Интернет-аптека Apo.com.ua
Заказ обратного звонка