Корзина Корзина пуста
Прием заказов через корзину сайта

Акустическая приправа

19.08.2016

Ідея їжі під музику не нова, але сьогодні вчені відкрили більш глибокий сенс такого поєднання. Нове дослідження показало, що правильний підбір аудіосупроводу здатний збагатити смакові відчуття не гірше будь-яких спецій.

Як правильно підібрати музику для трапези? Професор Чарльз Спенс (Charles Spence), фахівець з експериментальної психології з Оксфордського університету (Oxford University, велика Британія), затверджждает, що страви повинні бути «акустично приправлені» у відповідності з країною походження.

Так, наприклад, французький цибулевий суп буде смачніше у супроводі французького акордеона, а італійські спагеті найкраще поглинати під акомпанемент знаменитих арій Джакомо Пуччіні. Ті ж результати підтвердилися для страв німецької, іспанської та грецької кухні.

Дослідники виявили ще ряд правил, яких варто дотримуватися під час дегустації.

Класична музика робить винний букет більш вишуканим. Фортепіано підсилиликість смак солодощів, тому краще всього підходить до десертів. Повільний темп музики розтягує смакове задоволення, в той час як швидкий, навпаки, скорочує. Баси надають їжі гіркуватий відтінок.

Тембр деяких музичних інструментів підсилює смак певних продуктів. Так, наприклад, фортепіано краще поєднувати з полуницею, ожиною та абрикосами.

Дослідження професора Спенса також показало, що програвання улюблених мелодій під час їжі завжди робить трапезу більш приємною. Вчені пояснюють, що не зовсім правильно вважати, ніби смак народжується «в роті», швидше, наш мозок сприймає смак, співвідносячи його з навколишнім оточенням в цілому. Тут ми маємо справу з ефектом перенесення: враження від музики переноситься на відчуття від їжі.

Доктор Спенс вважає, що його відкриття може бути використане в їдальнях та ресторанах. Завдяки новітній аудіотехнології Sony Multi-Room можна організувати унікальне мультисенсорную атмосферу, щоб при переході з одного залу в інший максимально посилювати гастрономічне задоволення.

Ірина Кайнова, Ксенія Скрыпнік

Фото thinkstockphotos.com

Рассказать друзьям:
Комментарии
Пока нет комментариев
Написать комментарий
captcha
© 2024. Интернет-аптека Apo.com.ua
Заказ обратного звонка